Eén op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Maar vaak is het mogelijk om te voorkomen dat iemand uitvalt. Suzanne van Hees geeft hiervoor vijf handvatten in haar recente promotieonderzoek 'De Mentaal Gezonde Zaak'.
Een werknemer heeft recht op doorbetaling van het loon tijdens zijn of haar vakantie. Dit geldt ook voor zieke/arbeidsongeschikte werknemers. Maar wat is de waarde van zo’n vakantiedag voor een zieke werknemer? Eind 2021 gaf het Europese Hof van Justitie in een uitspraak antwoord op deze vraag. In deze bijdrage lichten we aan de hand van deze uitspraak toe wat de waarde van een vakantiedag tijdens ziekte is.
Werkgevers willen contact houden met een zieke werknemer, vaak ook in een fysiek gesprek. Wat als de werknemer niet komt of zegt daartoe niet in staat te zijn?
Wat maakt dat verzuim in de organisatie boven de Verbaannorm ligt? Welke verschillen in verzuim zijn er door de organisatie heen te ontdekken? Is het belangrijk om daarin onderscheid te maken tussen lang en kort verzuim?
Het Centrum Werk Gezondheid en C-Support hebben praktische handreikingen over werken met langdurige coronaklachten opgesteld. De handreikingen zijn bedoeld voor werkgevers, werknemers en zelfstandig werkenden.
In december 2021 daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,9% (ten opzichte van 5,1% in november 2021). Toch blijft het verzuim – ondanks lockdown en vakantie – voor de tweede maand op rij uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door het hoge, nog altijd stijgende aantal ziekmeldingen als gevolg van corona.
Het is van belang uiterlijk na 52 weken met spoor 2 dus re-integratie bij een andere werkgever aan de slag te gaan, ook al loopt er nog een spoor 1-traject. Dit is alleen anders op het moment dat er rondom het eerste jaar concreet uitzicht op succes in spoor 1 is.
Artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de werknemer gedurende 104 weken recht heeft op 70% loon tijdens ziekte. In veel individuele arbeidsovereenkomsten en/of cao's is bepaald dat voornoemd percentage gedurende een bepaalde periode wordt aangevuld (tot een percentage tussen 70-100%).
In november 2021 steeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland verder door naar een uitzonderlijk hoog niveau van 5,1%. Ook het aantal ziekmeldingen in november steeg in een maand tijd meer dan ooit; met 33%. Griep en COVID-19 veroorzaakten het meeste verzuim. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.