Hoe schadelijk het schenden van privacy kan zijn voor een werkgever, werd deze maand duidelijk bij de rechter. Een zaak daar draaide om de bemoeienis van een groothandel uit Zoetermeer met persoonlijke beslommeringen van de financieel directeur. De schade: zestigduizend euro die de werkgever moest betalen aan deze werknemer.
In het vierde kwartaal van 2022 werden 56 van elke duizend werkdagen gemist wegens ziekte. Dit is meer dan dezelfde periode in voorgaande jaren. In de meeste sectoren steeg het verzuim ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de overheid de grootste stijging kende. Dat meldt het CBS.
Heeft u een pensioengerechtigde werknemer in dienst? Let op! Op dit moment geldt voor werkgevers bij ziekte van de pensioengerechtigde werknemer een loondoorbetalingsplicht van 13 weken. Vanaf 1 juli 2023 wordt deze periode verkort naar 6 weken. Voor werknemers die op 1 juli 2023 al ziek waren, blijft de termijn van 13 weken gelden. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van de verkorte loondoorbetalingsplicht bij pensioengerechtigde werknemers. Dit bleek ook uit een recent arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
Als een medewerker binnen vier weken na de beëindiging van het dienstverband ziek wordt, draait de (voormalig) werkgever alsnog op voor de uitkeringslasten middels premiedifferentiatie. Hoe kun je dit voorkomen?
Valt een werknemer voor langere tijd uit? Grote kans dat er een arbeidsdeskundig onderzoek volgt. Meestal gebeurt dit voor het einde van het eerste ziektejaar. Soms is het raadzaam om eerder een arbeidsdeskundig onderzoek in gang te zetten. Dit kan tijd, kosten en frustraties schelen voor zowel werkgever als werknemer.
Bij een ziekmelding mag je als werkgever niet vragen stellen over de gezondheidstoestand van een werknemer. Maar wat mag je wel vragen en verwerken? En wat mag je vragen als het gaat om een arbeidsongeval of een verkeersongeval? En wat als je twijfelt of de werknemer wel echt ziek is?
Werkgever mag een ziekmelding niet weigeren of zelfstandig oordelen dat geen sprake is van ziekte. Dat lijkt een open deur, maar het komt toch nog regelmatig voor. Enkele uitspraken.
Zieke werknemers moeten volledig meewerken aan hun re-integratie. Als ze zich niet houden aan hun re-integratieverplichtingen, kunnen werkgevers als pressiemiddel de loondoorbetaling opschorten of stopzetten. Een ingrijpende maatregel, die niet zomaar mag worden opgelegd. Zo oordeelde onlangs ook de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland.
Waar in het verleden organisaties zich vooral concentreerden op verzuimbeheersing, is de laatste jaren een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. Daar zijn verschillende redenen voor.
Het ziekteverzuim onder werknemers is nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt onder meer uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verwachting is dat het verzuim en de bijbehorende kosten voor werkgevers blijven stijgen. Het goede nieuws is dat je het tij kunt keren als organisatie door de focus te leggen op verzuimpreventie. Dat levert gezonde en gemotiveerde werknemers op én betekent een reductie in de kosten. Anja Lawera, adviseur Arbo en Vitaliteit bij Crowe Foederer deelt graag 6 tips uit de praktijk.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.