
Functie:Advocaat arbeidsrecht en pensioenrecht bij DAS
Organisatie:DAS
Al bijna 25 jaar sta ik zowel ondernemers als particulieren juridisch bij in de meest uiteenlopende arbeidsrechtzaken, van ontslagzaken tot flexibele arbeid, arbeidsongeschiktheid en concurrentiebedingen tot cao-geschillen, overgang van onderneming, pensioenen en functioneringsproblemen.
Bijdragen
Blog

Als UWV toestemming verleent de arbeidsovereenkomst op te zeggen hoeft werkgever niet de (volledige) opzegtermijn te hanteren want er is immers toch geen loonbetalingsplicht meer na 104 weken ziekte. Is dat wel zo? Rondom twee jaar ziekte van een medewerker bestaan nogal wat misverstanden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit hoe het wel zit.
Blog

Afgelopen week kwam een uitspraak voorbij waarin een werknemer op staande voet was ontslagen omdat hij tijdens een speech die hij gaf vanwege ter ere van o.a. zijn langdurige dienstverband de directie roastte.
Blog

Als een werknemer ziek is heeft hij, gedurende maximaal 104 weken (bij een loonsanctie zelfs gedurende maximaal 156 weken), recht op loon tijdens ziekte. Dat recht heeft de werknemer niet als hij niet meewerkt aan door de bedrijfsarts gegeven adviezen. Deze regels gelden ook als sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid / een arbeidsconflict.
Blog

Als je als werkgever verzuimt alternatieve geschillenbeslechting in te zetten kan je dat soms duur komen te staan, zo leert deze recente uitspraak maar weer waarin werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht vanwege vermeend verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.
Blog

In het Algemeen Dagblad mocht ik iets zeggen over concurrentiebedingen, o.m. dat deze niet zijn bedoeld om werknemers (bijv. in de huidige krappe arbeidsmarkt) te binden, zo oordeelde de Hoge Raad der Nederlanden vorig jaar in dit arrest: ECLI:NL:HR:2022:894 In een vorige week uitspraak van de Rechtbank Limburg werd dit keurig overgenomen, maar tegelijkertijd ook overwogen dat een concurrentiebeding wél bescherming biedt tegen de aantasting van het bedrijfsdebiet door een overstap.
Blog

Het komt regelmatig voor, werkgever stelt werknemer op non-actief, oftewel stuurt werknemer naar huis en laat werknemer niet meer toe tot het werk. Vaak gebeurt dit vooruitlopend op een ontbindingsprocedure. Onlangs werden er weer uitspraken gepubliceerd waarin werknemer op non-actief was gesteld en dit vervolgens aanvocht.
Blog

Een medewerkster van een notariskantoor deed het verzoek om na afloop van haar bevallingsverlof 9 weken ouderschapsverlof op te nemen. Het notariskantoor stond dit niet toe en gaf als reden onder meer aan dat er geen goede vervanging voor haar te krijgen is. De werkneemster neemt hier geen genoegen mee en vordert in een kort geding het notariskantoor te veroordelen haar toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. De rechter wijst die vordering toe.
Blog

Philips gaat (weer) fors reorganiseren. Die reorganisatie zal gepaard gaan met ontslagen. Philips kan hiervoor naar UWV maar probeert ongetwijfeld eerst om met de boventallig te verklaren werknemers een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst of, kort gezegd, 'vso' genoemd) te sluiten. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Blog

Dat het enkel vast stellen dat sprake is van onvoldoende functioneren niet genoeg is leert deze uitspraak maar weer eens.
Blog

Informeer je werknemers deze maand of en zo ja, welk (wettelijk) tegoed nog bestaat, stel je werknemers in de gelegenheid die dagen nog voor 1 juli op te nemen en wijs ze op de gevolgen wanneer ze dat niet doen (verval).