De impact van corona neemt een groot deel van de agenda van HR in beslag. En er wordt in organisaties veel tijd en energie gestoken in het om corona heen werken. Maar daaruit ontstaan ook mooie dingen. Supermarktketen Lidl gebruikte de veranderingen door corona als kansen om het leren en ontwikkelen anders aan te pakken.
71% van de Nederlandse HR-professionals is ervan overtuigd dat leidinggevenden hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen, terwijl slechts 31% van de leidinggevenden en 32% van de medewerkers dat ook zo ervaren.
De arbeidsmarkt heeft vanwege de pandemie noodgedwongen een metamorfose ondergaan. Externe (tijdelijke) werkenden worden minder snel aangenomen en bedrijven kijken eerder rond of er in de eigen gelederen geen vaardigheden zitten die van pas komen in een team of bij een project. Maar die interne zoektocht levert een hoop uitdagingen op, zo houdt HR interne mobiliteit tegen aldus de Amerikaanse recruitmentgoeroe Kevin Wheeler van Future of Talent.
Alles heeft zijn tijd... behalve uw bedrijf. Alleen al bij het horen van het woord ‘training’ krijgen veel van uw medewerkers het al benauwd. Waarom eigenlijk? Medewerkers zouden toch juist elke mogelijkheid moeten aangrijpen om zichzelf te ontwikkelen?
Door de lockdown realiseert 36 procent van de werkende Nederlanders zich meer dan ooit dat het belangrijk is om altijd te blijven doorleren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bezinning leidt tot inzicht’ van Online Academy, uitgevoerd onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Zeven procent van de werkenden is vanwege corona gestart met een training, cursus of opleiding of gaat hiermee starten.
Het aantal mensen zonder werk is in korte tijd schrikbarend gestegen en zal naar verwachting nog verder toenemen. Om dit tegen te gaan is opleiding voor werkenden en (nog) niet werkenden cruciaal. Er bestaat echter nog geen duidelijk overzicht van het opleidingsaanbod en de financieringsmogelijkheden daarvan. Dit constateert de SER in het advies ‘private scholingsmiddelen’. Volgens de SER moet er een toegankelijk digitaal overzicht komen waarin zichtbaar is welke budgetten er voor scholing beschikbaar zijn.
Vanwege de impact van de corona maatregelen op onze economie voelt slechts 24% van de Nederlandse beroepsbevolking zich zeker van zijn baan. De resterende 76% wilt zich misschien of zeker omscholen.
Partners en directe collega’s spelen een grotere rol in het inspireren om te leren, dan de leidinggevende en de HR-collega. Slechts twaalf procent van de werkenden geeft aan het voor hen de leidinggevende is die hen het meest inspireert om te blijven leren.
Werkgevers gaan de komende maanden niet bezuinigen op leerbudgetten voor werknemers. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Belgische bedrijven met tussen de 250 en 2.000 werknemers, uitgevoerd door mobile-first microlearning platform MobieTrain. Ruim 79% van de ondervraagden geeft aan dat de budgetten gelijk blijven of zelfs worden verhoogd. Hoewel ze geen daling verwachten, zijn de gebudgetteerde bedragen voor leren op de werkvloer wel degelijk beïnvloed door de coronacrisis.
De deeleconomie en de bijbehorende platforms zoals Airbnb en Uber zorgen ook op de arbeidsmarkt voor grote veranderingen. Er ontstaan steeds meer platforms waar organisaties en medewerkers zelf actief kunnen werken aan hun positie op de arbeidsmarkt.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.