Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 2 april 2024
  • OAZ

Opleidingssubsidies aanvragen? Hier moet je aan denken

Ieder jaar opnieuw start een grote groep studenten een werkend leren traject. Binnen het mbo of hbo, gecombineerd met werk. Door jouw medewerkers ook een opleiding te bieden worden ze meer waard voor je organisatie en neemt de medewerkerstevredenheid toe. Een goed idee dus! Aan een dergelijke opleiding zijn uiteraard kosten verbonden, gelukkig zijn er diverse opleidingssubsidies waar je voor in aanmerking kunt komen.

Beeld Opleidingssubsidies aanvragen? Hier moet je aan denken

Door opleidingssubsidies slim in te zetten kan je de kosten voor scholing van je medewerkers flink drukken. Een aantal voorbeelden van dit soort subsidies zijn:

  1. Praktijkleren
  2. Stagefonds Zorg
  3. SectorplanPlus
  4. Lage WW-premie voor BBL

De subsidies verschillen onderling enorm in doelgroep. Is jouw organisatie een erkend leerbedrijf? Dan kan Praktijkleren een goede aansluiting zijn bij de leerlingen die jij een praktijkleerplaats biedt. Stagefonds Zorg richt zich op stageplekken in de zorgsector, SectorplanPlus biedt een vergoeding voor een externe opleider en de lage WW-premie is toepasbaar voor alle BBL-leerlingen in je organisatie.

Toch zijn er ook overeenkomsten in de subsidies en financiële tegemoetkomingen, die gelden voor de aanvraag en verantwoording voor alle regelingen. We hebben drie tips voor je op een rij gezet.

TIP 1: Hou je leerlingenoverzicht compleet

Als je meerdere leer- werkplekken hebt in je organisatie, is het overzicht bewaren van groot belang. Zorg ervoor dat je op ieder moment inzichtelijk kan krijgen welke medewerker welke opleiding volgt en wanneer. Wie voldoet aan de voorwaarden van de regeling? En hoe veel subsidie mag je aanvragen voor een specifieke leerling? Een goed ingericht en gevuld leermanagementsysteem kan jou hierbij veel uitzoekwerk uit handen nemen.

TIP 2: Check de voorwaarden

Bij het aanvragen van een subsidie is het belangrijk om de voorwaarden helden op een rij te hebben. Wat is van toepassing op jouw organisatie? Vaak is het zo dat de verantwoording van een subsidie volgt nadat een leerling al lang en breed is gestart met de opleiding. Wellicht al heeft afgerond, zelfs. Toch zal de verantwoording compleet en helder moeten zijn, om terugbetaling te voorkomen. Zorg dus dat alle documenten die gedurende de opleiding worden opgesteld, worden toegevoegd aan de administratie.

TIP 3: Hou alles bij

Vaak willen subsidieverstrekkers zien of de gesubsidieerde opleiding daadwerkelijk is gevolgd. Zijn er presentielijsten aanwezig? Doe ze niet weg. Diploma’s, verslagen, certificaten, archiveer alle documenten in het leermanagementsysteem. Liever eens te vaak dan te weinig, niks lastiger dan zoekgeraakte documenten terugvinden.

De HR specialisten van OAZ hebben ruime ervaring met het aanvragen en verantwoorden van diverse subsidies. Ze nemen bij klanten de administratieve lasten grotendeels uit handen en zorgen dat je geen subsidies mist. Wil je weten of jij de beschikbare financiële mogelijkheden volledig benut of zoek je hulp bij de aanvraag? Neem dan contact op met OAZ via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.

OAZ geeft advies over subsidies en het managen van financiële voordelen en risico’s rondom personeel. OAZ ontzorgt hierin haar klanten en realiseert een optimaal resultaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.