Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar dient door te betalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald.
Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever om salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is populair als voornemen, een kleine 30 procent zegt dit van plan te zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders mikt het komende jaar op een betere balans tussen werk en privé.
Werkgevers betalen in 2019 meer voor hun personeel. Weliswaar dalen de sectorpremies, maar werkgevers zijn meer kwijt aan andere algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf).
Het netto bedrag dat onderaan de streep op de loonstrook staat, stijgt in 2019 voor vrijwel alle werknemers. Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. Daar tegenover staat een hoger belastingtarief op vakantiegeld en bijzondere beloning zoals een 13e maand zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.
De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.
Hoe kun je met een modern belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid een aantrekkelijke werkgever zijn en de bedrijfsvoering ondersteunen? Vijf concrete voorbeelden.
Niet op basis van een loongebouw en periodieken, maar je collega's je salaris laten bepalen? Het gebeurt bij Keytoe, een bedrijf met 45 medewerkers in Maassluis dat is gespecialiseerd in marketing, ICT en organisatiepsychologie. Via de zelf ontwikkelde SentimentsApp stemmen collega's daar elke maand over elkaars loon.
Het Belastingplan 2019 heeft gevolgen voor uw personeels- en salarisadministratie voor de komende jaren. Daarnaast gaan er een aantal zaken veranderen op het gebied van pensioenen en de bijtelling voor de auto van de zaak. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.
Dat we er qua koopkracht volgend jaar gemiddeld 1,5 procent op vooruit gaan, wisten we al. Maar wat gaan werknemers daarvan merken in hun netto salarissen? Doorrekeningen op basis van de Miljoenennota laten een flinke stijging zien.
Een bonus of leaseauto om medewerkers vast te houden. Hierbij denkt u misschien in eerste instantie aan sectoren als de ICT of financiële dienstverlening. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen deze beloningsinstrumenten ook steeds vaker voor in een sector als de bouw. Bij sleutelfuncties als ontwikkelaars, projectcoördinatoren en 3D-ontwerpers wordt de beloning steeds vaker bepaald op basis van benchmarks.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.