Logo
  • Nieuws
  • 20 juni 2024
  • Henk Vlaming

Loonkloof m/v in techsector is er al in instroom - Vrouwen lopen achterstand niet meer in

Nederlandse techbedrijven lopen internationaal achterop wat het dichten van de gender pay gap betreft. Dat blijkt uit een data-onderzoek van Ravio, een bedrijf dat benchmarks verzorgt over arbeidsvoorwaarden in de tech-sector, onder ruim 1000 techbedrijven en een survey onder 200 HR-leaders.

Beeld Loonkloof m/v in techsector is er al in instroom - Vrouwen lopen achterstand niet meer in

Nederlandse techbedrijven hebben een lagere unadjusted gender pay gap (22%) dan het Europese gemiddelde (25%). Het gaat hier echter om een loonkoof die niet is gecorrigeerd naar functies, loonschalen, werkervaring en leeftijd. Na correctie kantelt het beeld en lopen Nederlandse techbedrijven internationaal achterop. Uit een data-analyse waarin gelijke functies worden vergeleken, komt naar voren dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen vier procent is. Het Europees gemiddelde volgens deze analyse is 2,5 procent.

Vrouwen in alle functies in de minderheid

Op alle functieniveaus zijn vrouwen in de techbedrijven in de minderheid. Op senior niveaus is de verhouding nog schever. Binnen de gehele Europese techindustrie bekleden vrouwen 21 procent van de executive-posities. Honkvast zijn ze niet. Mannelijke executives in tech blijven bovendien bijna twee keer zo lang aan het roer als vrouwelijke executives.

Een lager salaris bij binnenkomst

De data laten verder zien dat de loonkloof er al is op het moment van instroom. Op het moment van hiring krijgen vrouwen een lager salaris aangeboden dan mannen . Die achterstand lopen vrouwen niet meer in, omdat mannen en vrouwen in de tech dezelfde salarisverhoging krijgen.

Volgens Merten Wulfert, oprichter en mede-CEO van Ravio, is de loonkloof alleen op te lossen als vrouwen bij hun indiensttreding beter betaald krijgen en daardoor op hetzelfde beloningsniveau komen als mannelijke collega’s. “Om de loonkloof tussen mannen en vrouwen echt te dichten, moeten bedrijven zorgen voor eerlijke en transparante werving, zodat elke werknemer vanaf dag één eerlijk wordt gewaardeerd.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.