De spanning op de arbeidsmarkt neemt steeds verder toe. AWVN heeft onderzocht wat werkgevers hiervan merken. Uit dit onderzoek onder ruim 400 werkgevers blijkt dat de krapte tot recordhoogte is gestegen en dat deze zijn piek nog niet heeft bereikt. 9 op de 10 werkgevers geeft aan dat zij momenteel personeelstekorten ervaren en maar liefst 94% van de werkgevers verwacht dat deze tekorten het komende jaar aanblijven of toenemen. Ook geven vrijwel alle werkgevers uit dit onderzoek aan de negatieve gevolgen van krapte te ondervinden.
Een groot deel van werkend Nederland werkt niet in 9 tot 5 banen maar in wisselende werktijden, zoals in productie, in de logistiek of in de retail. Medewerkers worden dan ingedeeld in roosters. De uitkomst van het roosterproces is vaak een bron van ontevredenheid en gedoe omdat er geen ruimte is voor persoonlijke voorkeuren en 'ingebakken' oneerlijkheid op de loer ligt. Maar door innovaties in slimme Workforce Management-software kan het roosterproces ook het omgekeerde realiseren, namelijk méér betrokkenheid, zelfredzaamheid én employee engagement.
De coronapandemie heeft het thuiswerken in een stroomversnelling gebracht en er is geen weg meer terug: onderzoek voorspelt dat het totale percentage werknemers dat dit jaar thuiswerkt wereldwijd gaat verdubbelen. Hiermee is één ding zeker: decennia oude planningsprocessen voor personeel zullen niet langer werken. Scenarioplanning stelt HR-leiders in staat om verschillende wat-als scenario's te modelleren op basis van een reeks mogelijke uitkomsten.
Bij een flink aantal bedrijven kunnen plotseling de strategische plannen de prullenbak in. Omzetverlies, verlies van klanten en markten, gebrek aan financiële draagkracht en een onzeker toekomstperspectief, maken dat een reorganisatie soms onvermijdelijk is. Aan een reorganisatie hangt vaak een zeer negatief beeld, maar mits goed vormgegeven kan een reorganisatie de organisatie en de medewerkers een nieuwe toekomst bieden.
De ontwikkelingen in workforce management volgen elkaar snel op. Waar aan de ene kant nieuwe tech-oplossingen en koppelingen tussen systemen als paddenstoelen uit de grond schieten, groeien en ontwikkelen organisaties en organisatiestructuren net zo hard door. De relatie tussen werkgever en werknemer is tegelijkertijd aan verandering onderhevig. Zij is bijvoorbeeld steeds meer gebaseerd op vertrouwen, openheid en transparantie. Door de coronacrisis is dit proces in een flinke stroomversnelling gekomen.
Onze klant, een financiële dienstverlener (100-200 medewerkers), heeft te maken met algemene veranderingen zoals een economie die aantrekt en een toename in automatisering. Daarnaast overweegt de financiële dienstverlener om nieuwe diensten te gaan leveren. Dit zorgt waarschijnlijk voor een verschuiving in het personeelsbestand. AnalitiQs heeft met de klant input opgehaald, verwerkt en geanalyseerd. Vervolgens is er inzichtelijk gemaakt voor welke functies alleen op korte termijn een toename in fte noodzakelijk is, en voor welke functies dit op langere termijn van toepassing is.
Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform NLWerktDoor brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Dit maakt snelle matches in de regio mogelijk om mensen tijdens deze crisis aan het werk te houden en sectoren van voldoende personeel te voorzien.
HR zou huidige en toekomstige vacatures en functies in taken moeten opdelen. Deze aanpak past in het tijdbeeld, waarin organisaties steeds scherper willen sturen op wat ze daadwerkelijk nodig hebben.
Een groot deel van werkend Nederland werkt nu gedwongen thuis. Maar voor softwaremaker Gitlab is dat eigenlijk heel gewoon. Sterker nog, Gitlab heeft helemaal geen kantoor. Hoe lukt het Gitlab om met 1200 medewerkers altijd remote te werken? En wat kunnen alle thuiswerkende HR-professionals daarvan leren?
Hoe blijf je in de zorg een aantrekkelijke werkgever? Margriet Schoevaart laat zien hoe zorginstelling Pluryn die uitdaging oppakt. Een gesprek over een nieuwe dynamiek tussen werkgever en werknemer (waarbij de focus niet meer ligt op het ‘zo lang mogelijk in dienst houden’), over de voor- en nadelen van flex en over het belang van samenwerking tussen zorgorganisaties: “Het slechtste wat je in de huidige markt kunt doen is elkaar op personeel gaan beconcurreren.”
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.