

Functie:Principal Consultant, expert in strategisch HRM
Organisatie:Human Capital Group
Jan Tjerk Boonstra MBA is Principal Consultant bij Human Capital Group in Utrecht. Hij houdt zich bezig met thema's als HR strategie en -innovatie, strategische personeelsplanning, het nieuwe/duurzame werken, high performance, duurzame inzetbaarheid van medewerkers, HR professionalisering en organisatie-ontwikkeling.
Jan Tjerk is docent van HR Academy, lid van de hoofdredactie van het magazine HR Strategie, lid van de Advisory Board van business school TIAS, voorzitter van het Noordelijk Mobiliteitsnetwerk en regelmatig dagvoorzitter en spreker op HR-congressen.
Bijdragen
Blog

Uit nieuwe analyses van arbeidsmarktdata blijkt dat HR-professionals beduidend minder mobiel zijn dan andere beroepsgroepen. Wordt het tijd om HR op te roepen zélf in beweging te komen? Jan Tjerk Boonstra, spreker op de komende HR Day en Laurens Waling van 8vance geven antwoord.
Blog

De traditionele gesprekscyclus past overduidelijk niet meer in deze tijd. In veel organisaties is het tijdens de pandemie chaos, medewerkers krijgen dan maar dezelfde ratings of beoordelingsrondes worden helemaal geannuleerd. Zo noteerde het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup eind augustus in een rapport waaruit de sterke noodzaak bleek van verandering in performance management. Maar ook wanneer covid-19 achter ons ligt, zal die ontwikkeling doorgaan.
Blog

Beoordelen van medewerkers is al jaren in ontwikkeling. En nu komt de coronacrisis daar doorheen. Hét moment om beoordelen de transformatie te laten maken naar werkelijk performance- en talentmanagement.
Blog

Never change a winning team. Niet alleen in de sport maar ook in organisaties is dat een uitgangspunt. Toch zijn we in onze organisaties voortdurend teams aan het veranderen. De doelen van organisaties zijn continu in beweging en dus veranderen teams mee. Zowel qua samenstelling van teamleden als het aantal teams in organisaties. En met het wendbaarder maken van organisaties door minder structuur, minder hiërarchie, managers en regels, worden teams zo langzamerhand de centrale wijze van organiseren. Die wendbaarheid specifieke eisen stelt aan mensen en organisaties en dus aan ons als HR-professionals.
Blog

Continue verandering, dat is een beweging die de meeste organisaties momenteel bindt. De laatste jaren zien we daarin een ongekende dynamiek waarin woorden als disruptie, innovatie en holocratie makkelijk worden gebruikt. Ouderwetse benaderingen als de HR-cyclus, functiebeschrijvingen en top down management passen daar vanzelfsprekend niet meer bij. Maar de werkelijkheid is natuurlijk complex en weerbarstig en het implementeren van nieuw gedachtengoed is wat anders dan er over vertellen.
Blog

'We willen naar de top in onze markt'. 'We moeten ondernemend en innovatief worden'. Veelgehoorde opmerkingen in directiekamers die vanzelfsprekend serieus zijn bedoeld en voortkomen uit eigen ongenoegen of dat van klanten over de kwaliteit van producten en dienstverlening. Of uit het gebrek aan verandering en verbetering in de organisatie. Maar de daad bij het woord voegen is nog niet zo gemakkelijk. Er is niet één juiste aanpak. Er is wel een aanpak die de juiste richting aangeeft.
Blog

“Bijna 80 procent van de ondervraagde CEO’s voor de Raet HR Benchmark 2017 vindt strategische personeelsplanning een randvoorwaarde voor talentmanagement.”, aldus Jan Tjerk Boonstra. In deze blog geeft hij zijn visie op de veranderingen in talentmanagement en de noodzaak van agility.
Blog

Hoe richt ik mijn organisatie wendbaarder en flexibeler in? Vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn. Wel kunt u de volgende drie principes in acht nemen om tot een oplossing te komen.
Blog

Een dynamische omgeving vraagt om een wendbare organisatie. HR moet dat mogelijk maken door op een innovatieve manier het werk te organiseren en het veranderproces te faciliteren. Er zijn vier megatrends waar organisaties momenteel mee worstelen en ook HR moet daarop inspelen.
Blog

Je kunt als werkgever wel zorgen voor goede werkcondities maar motivatie en bevlogenheid komt vooral door mensen aandacht, vertrouwen, ruimte en waardering te geven. Dat weten we natuurlijk al veel langer, maar op enkele organisaties na, hebben we daar nooit invulling aan gegeven. De tijdgeest is gelukkig aan het veranderen en we zien nu prachtige initiatieven die wél uitgaan van en invulling geven aan vertrouwen.