

Functie:Hoofdredacteur HR Praktijk en programmamanager HR Academy
Organisatie:MindCampus
Na de studierichting Europese Studies te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, heeft Peter van den Hout als journalist gewerkt bij Wegener, Adrem Uitgeverij en De Zaak. In maart 2007 is hij aan de slag gegaan als hoofdredacteur bij WEKA Business Media in Amsterdam, sinds juli 2017 MindCampus. Hier is hij naast hoofdredacteur van HR Praktijk (en het bijbehorende magazine HR Strategie) ook hoofdredacteur van F-Facts, platform voor facility professionals. Ook is hij programmamanager voor de opleidingen van HR Academy.
Bijdragen
Opinie

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: de lijstjes met HR-trends. En iedere keer zien we dezelfde onderwerpen terugkomen. Daarmee krijgt dit het dubieuze karakter van 'goede voornemens': we blijven het proberen, maar het wil maar niet lukken... Hierbij een poging om dit patroon te doorbreken met een lijstje HR-prio's waar u zich écht mee bezig gaat houden in 2019.
Opinie

Goed personeel werven, talenten binden en tevreden houden. Dat is al sinds jaar en dag de kern van HRM. De economische situatie van het moment (hoog- of laagconjunctuur) bepaalt vervolgens de concrete invulling van het personeelsbeleid. Bij een overschot op de arbeidsmarkt stellen werkgevers de ‘eisen’, bij krapte zijn de werknemers aan zet. Tot zover niets nieuws onder de zon, maar…
Opinie

De tv-serie De Luizenmoeder breekt het ene kijkcijferrecord na het andere. De aantrekkingskracht lijkt te zitten in een combinatie van herkenning en frustratie. Is er een link met hoe HR wordt ervaren binnen organisaties?
Opinie

Vorige week vond in Amsterdam HR Tech World plaats, het rondreizende congres dat de nieuwste ontwikkelingen laat zien op het gebied van technologie en digitalisering. Het bleek meteen de laatste editie onder deze naam. Welke technologische ontwikkelingen hebben de komende tijd impact op uw vakgebied?
Opinie

De eerste verrichtingen van de Amerikaanse president Trump zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en lijken tegen alle (rationele) stromen in te gaan. Een gedachte-experiment: wat als we zijn 'principes' nu eens loslaten op HR?
Opinie

Deze maand staat in het teken van innovatie. En wel op drie verschillende niveaus: binnen organisaties, specifiek toegepast op functies én binnen HR zelf.
Opinie

De huidige belangstelling voor het onderwerp ‘zelfsturende teams’ lijkt inmiddels de proporties van een hype aan te nemen met als gevolg dat zelfsturing binnen een hoop organisaties een doel op zichzelf lijkt te zijn geworden in plaats van een resultante van een andere manier van organiseren. In dit artikel neem ik je dan ook mee in de hype rondom ‘zelfsturing’. Want wat als de stof is neergedwarreld? Wat als we ons gaan realiseren dat zelfsturende teams meer vergt dan…. zelfsturende teams? Dat het geen trucje blijkt te zijn maar een filosofie waarmee je jezelf en de hele organisatie echt moet verbinden?
Opinie

Onder invloed van technologische ontwikkelingen lijkt het ouderwetse ‘HR-handwerk’ in rap tempo onder te sneeuwen. Bedreiging of kans?
Opinie

Oud-profvoetballer John de Wolf is door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemd tot boegbeeld om de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Waarom worden werkloze 50-plussers (of zelfs 45-plussers) nog steeds maar mondjesmaat door werkgevers in dienst genomen?
Opinie

Het snel groeiende webwarenhuis Coolblue wil zeker duizend medewerkers gaan aannemen. Ook kondigt het bedrijf aan meer fysieke winkels te gaan openen. Dit terwijl een groot aantal vestigingen van de traditionele warenhuisketen V&D de deuren zal moeten sluiten, waarmee duizenden banen op de tocht staan.
En wat is de rol van HR bij deze 'kamikaze-actie' van V&D...?