Logo
  • Nieuws
  • 18 juni 2024

Arbeidsmarktkrapte: tanteLouise wint Nationale HR Zorg Award 2024 met out-of-the-box-oplossing

Ouderenzorgorganisatie tanteLouise heeft de meest creatieve ‘out-of-the-box’ oplossing om de arbeidsmarktkrapte te lijf te gaan. En daarmee wint het de Nationale HR Zorg Award 2024. Het pakt het arbeidsmarkttekort bij de kern aan door te kijken naar de zorgvraag. En het is volgens de jury een typisch voorbeeld van omdenken, het thema van deze award-editie.

Beeld Arbeidsmarktkrapte: tanteLouise wint Nationale HR Zorg Award 2024 met out-of-the-box-oplossing

TanteLouise won met het project ‘VanThuisUit’, een nieuw concept dat draait om het vergroten van zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen.
De publieksprijs ging naar Vitalis Woonzorg Groep voor het project ‘Rob Otmans, verstoringenrobot’, een RPA-oplossing (Robot Process Automation) die roosterverstoringen oplost.

Niet verwacht

Marcha Hendriks (tanteLouise): “Fantastisch dat we gewonnen hebben! We hadden het niet verwacht. Onze inzending is ‘oud of the box (met een d)’. Ik denk dat ze bij VanThuisUit enorm opkijken dat we met deze gouden bokaal thuiskomen.”

Zoals tanteLouise het bij haar inzending zelf omschreef: “Als iedereen hetzelfde doet, verandert er niets. Maar omdat er juist iets moet veranderen om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar én interessant te houden, zijn wij voortdurend op zoek naar dingen die er nog niet zijn. We doen dat door anders te kijken naar hetzelfde. Met een frisse blik, vindingrijk en met het lef om nieuwe wegen te verkennen, buiten de lijntjes te kleuren en dingen totaal anders te doen.”

Juryrapport

Juryvoorzitter Evelyn Finnema: “Het was niet gemakkelijk om de winnaar te bepalen, meerdere projecten sprongen eruit. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor het project van tanteLouise, waarbij het initiatief echt van binnen uit de organisatie komt. Het pakt het arbeidsmarkttekort bij de kern aan door te kijken naar de zorgvraag. En het is een typisch voorbeeld van omdenken, het thema van deze award-editie.”

5 finalisten, 1 eervolle vermelding

De oproep van de HR Zorg Award dit jaar was: wie heeft de meest creatieve ‘out of the box’ oplossing om de arbeidsmarktkrapte te lijf te gaan? De nominaties gingen buiten tanteLouise en Vitalis naar:

- De Wever: Werken als samenwerker

- GGZ Oost Brabant: Sociale robot Tonnie

- Lelie zorggroep: Club van 60

St. Antonius Ziekenhuis ontving een eervolle vermelding voor hun project ‘Mission (Im)possible’.

De beste projecten zijn geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Evelyn Finnema. De jury beoordeelde de inzendingen op: in hoeverre biedt het een oplossing voor de arbeidsmarktkrapte, creativiteit, concrete resultaten, inspiratie en uitvoerbaarheid (ook voor andere organisaties). 

42 inzendingen met creatieve oplossingen

Het is dit jaar de zevende editie van de Nationale HR Zorg Award. Er kwamen ruim veertig inzendingen binnen met creatieve oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte. Projecten over andersoortige instroom (anders gediplomeerden), preventie, op een innovatieve manier medewerkers ondersteunen en boeien & binden kwamen veel voor. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen bokaal en ondersteuning door FWG Progressional People ter waarde van 10.000 euro om het project verder uit te werken of opvolging te geven.

FWG initieerde de Nationale HR Zorg Award om een podium te bieden aan  innovatieve projecten, en om een positief beeld te geven van ‘werken in de zorg’. Zo kunnen zorgorganisaties elkaar inspireren om medewerkers te behouden en instromers aan te trekken. Meer informatie over de Nationale HR Zorg Award is te vinden op de website: www.hrzorgaward.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.