Functie:HR Business Consultant bij Hubé HRM Advies
Organisatie:Hubé HRM Advies
Maaike Huisman is systemisch organisatiebegeleider. Zij helpt leiders en HR bij het doorbreken van hardnekkige organisatiedynamiek. Maaike heeft een achtergrond in het HR vak en is opgeleid in systemisch werk en deep democracy. Zij brengt rust, ruimte en overzicht in lastige en hardnekkige situaties. Maaike maakt bespreekbaar wat er nu toe doet en brengt mensen intuïtief in beweging.
Bijdragen
Blog
Vijf jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met systemisch werken. Het heeft mijn kijk op het leven en op mijn werk veranderd. Met name het besef dat alles met elkaar samenhangt: hoofd en hart - werk en privé - kind en volwassene - leed en geluk. Alles hoort bij elkaar en beïnvloedt elkaar. Sinds dat besef, is mijn focus in werk veranderd.
Blog
Cultuur fascineert me. Heeft het altijd al gedaan. Ik heb een soort nieuwsgierigheid naar hoe mensen met elkaar omgaan. Wat ze beweegt en hoe ze daar uiting aan geven. Toch merk ik dat cultuur in organisaties regelmatig wordt gezien als ingewikkeld en vaag. Het is niet tastbaar. En krijgt daardoor vaak niet de aandacht die het verdient. Dat maakt dat ik extra alert ben op organisaties die cultuur wel in de schijnwerpers zetten.
Blog
Recent las ik een artikel van Dick Dam over het DNA van de HR-professional. Is de mensgerichte professional nog wel van toegevoegde waarde in de organisatie? Is er niet meer stevigheid nodig en een bedrijfskundige visie op het HR-vak? Als HR-professional pur sang realiseerde ik me dat dit artikel ook over mij gaat. Hoe borg ik mijn toekomstige waarde?
Blog
Strategische personeelsplanning draait niet langer om het matchen van mens en functie maar om het matchen van mens en passie. Waar men vroeger op zoek ging naar de baan voor het leven, is nu de passie van het moment leidend. We zien een verschuiving van lange termijn naar leven in het Nu met als gevolg meer tijdelijke dienstverbanden, start-ups en snelgroeiende ondernemingen.
Blog
HR staat onder druk. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Het onderzoek laat zien dat bestuurders een strategische adviesrol van HR verwachten. Toch geeft een op de vijf bestuurders de strategische adviesrol een onvoldoende. Waarom heeft HR soms moeite zich op het hoogste niveau met de business te verbinden? En wat zijn hiervan de gevolgen?
Blog
Strategische personeelsplanning staat hoog op de HR agenda. Toch komt het in de praktijk lastig van de grond. Organisaties starten te snel met het uitvoeren van SPP stappen. Ze gaan voorbij aan een goede voorbereiding. Juist in de voorfase ligt de sleutel voor succes. Dat begint met de vraag “waarom willen we strategische personeelsplanning?”
Blog
Strategische personeelsplanning en talentmanagement zijn nauw met elkaar verbonden. Beiden gaan over het plaatsen van de juiste persoon op de juiste plek. Het verschil ligt in de termen ‘personeel’ versus ‘talent’ en ‘planning’ versus ‘management’. Terecht stelt Dirk Goossens, manager director bij Sollicity, in het artikel De HR-trends voor 2014 dat de definitie van Talent glibberig is. Want waar hebben we het nu precies over?
Blog
HR is verantwoordelijk voor het faciliteren van effectieve en duurzame inzetbaarheid, maar heeft vaak niet de beschikking over middelen om te investeren. Het ontbreken van budget zet HR voor de keuze: accepteren en roeien met de riemen die je hebt of op de barricaden gaan staan en de business overtuigen te investeren in strategische talentplanning.
Blog
Strategische personeelsplanning en talentmanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch worden ze in de praktijk lang niet altijd geïntegreerd. De HR Business Partner houdt zich bezig met strategische personeelsplanning, de HRD adviseur met opleiding & ontwikkeling en de MD adviseur met succession planning.
Blog
Talent zus, talent zo……. De term ‘talent’ wordt als gevolg van schaarste aan hoogopgeleid personeel en vergrijzing op de arbeidsmarkt steeds vaker gebruikt. Talentmanagement staat hoog op de agenda van menig organisatie. Maar wat is talent nu precies? En hoe kunnen organisaties talent effectief stimuleren?