Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 7 maart 2023
  • VLC

Nieuwe Pensioenwet: begin nu al met heroverwegen gehele arbeidsvoorwaardenpakket

De Wet Toekomst Pensioenen komt eraan en biedt de ideale aanleiding om het pakket aan verzekerbare arbeidsvoorwaarden te herijken. Herverdelen van budget tussen de verschillende arbeidsvoorwaarden is essentieel om te bepalen welke pensioenregeling het beste past bij het bedrijf.

Beeld Nieuwe Pensioenwet: begin nu al met heroverwegen gehele arbeidsvoorwaardenpakket

Het is belangrijk om te beginnen met het heroverwegen van het gehele arbeidsvoorwaardenpakket in het licht van veranderende (bedrijfs)omstandigheden. Hoewel het doorvoeren van een wetswijziging nodig is voor de oudedagsvoorziening van de medewerkers, moet je het als een HR-vraagstuk beschouwen om te bepalen wat je medewerkers precies wilt bieden.

Herverdelen budget

Om tot een antwoord op deze vraag te komen, heb je een duidelijke HR-visie nodig die rekening houdt met alle (bedrijfs)omstandigheden. Belangrijke ontwikkelingen die momenteel spelen zijn inflatie, MVO-beleid en de strijd om talent. Het herverdelen van budget tussen de verschillende arbeidsvoorwaarden is essentieel om te bepalen welke pensioenregeling het beste past bij het bedrijf. Je moet bijvoorbeeld afwegen of je een deel van de pensioentoezegging wilt uitruilen tegen een hoger salaris vanwege de hoge inflatie, of juist het pensioen wilt verbeteren omdat de verzorging voor later belangrijk is. Het is echter van belang om op te letten dat het pensioenbudget niet ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden.

Nabestaandenpensioen

Naast het bieden van een oudedagsvoorziening biedt de pensioenregeling nog meer, zoals het nabestaandenpensioen. Het is belangrijk om dit goed te regelen, aangezien dit positief kan uitpakken voor de werkgever als de partner van een overleden medewerker gevrijwaard is van geldzorgen. Maar ook de regels rondom het nabestaandenpensioen veranderen, waardoor er verschillen tussen het huidige en het nieuwe partnerpensioen kunnen ontstaan. Werkgevers moeten daarom beslissen of ze iets aan die verschillen willen doen of niet.

WIA-uitkering

Je kunt pensioenregelingen ook benaderen vanuit een breder perspectief door in te zetten op inkomensbescherming voor medewerkers die terugvallen in inkomen bij een WIA-uitkering. Dit kan gefinancierd worden uit het arbeidsvoorwaardenbudget.

Scenario’s uitwerken

Bepaal welke kant je op wilt en wat bij jouw organisatie past. Om vervolgens de impact van de keuzes in kaart te brengen, kun je enkele scenario's uitwerken met een adviseur. Door goede berekeningen en uitwerking van de gevolgen weet je beter waar je voor kiest. Het is essentieel om aan te tonen wat de wijziging van de pensioenregeling betekent voor de verwachte opbrengst voor de medewerker. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor iedereen verplicht stellen om de pensioenopbouw te vergroten of de keuze bij de medewerker laten.

Download hier de whitepaper Wet Toekomst Pensioenen – Hoe voor te sorteren? Een stappenplan

Als strategische partner voor uw HR op het gebied van pensioen en verzuimmanagement helpen wij met het opstellen van jullie visie. Vanuit deze visie en jullie ambitie bekijken we welk arbeidsvoorwaardenpakket het beste bij jullie bedrijf en medewerkers past. Met persoonlijke aandacht zetten wij onze expertise in. Waar anderen geen weg weten, gaan onze experts verder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.