Arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma deelt een praktijkvoorbeeld van een ontslag op staande voet vanwege AI-gebruik, en legt uit waarom goede afspraken cruciaal zijn.
Onderzoekbureaus komen keer op keer met de bevinding dat talentmanagement meer dan lonend is. Toch is maar 20% van alle organisaties consequent bezig met de talenten van al hun medewerkers. Wat houdt hen tegen en hoe kan het wél?
Wat gebeurt er als de werknemer tijdens dat derde ziektejaar weer volledig herstelt? Staat het de werkgever dan vrij om tot ontslag over te gaan? Of blijft het opzegverbod wegens ziekte in stand zolang de loonsanctie voortduurt? Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2025:3063) sprak zich hierover recent uit.
Toen ik jaren geleden bij het NIPO voor het eerst manager werd, moest ik veel nieuwe dingen leren. Van onboarding was er toen nog geen sprake – niet voor nieuwe medewerkers en al helemaal niet voor werknemers die doorstroomden naar een leidinggevende positie.
De aard/duur van de dienstbetrekking en persoonlijke omstandigheden van de werknemer worden altijd meegewogen in de beoordeling van de dringende reden tot ontslag. Zo ook in bijgaande uitspraak.
Ontslag bij communicatieproblemen en ADHD – lastig tenzij de werknemer uit onwil handelt. Arbeidsrechtadvocaat Petra Willems licht dit toe aan de hand van een recente uitspraak.
De 'organisatielogica' is zoek, zoals David Breugem het aanduidt in zijn gelijknamige boek. Hij geeft concrete - 'logische'- richtlijnen om organisaties in het gareel te brengen.
Zzp'ers rapporteren over het algemeen een betere gezondheid en minder burn-outklachten dan werknemers. Dit blijkt uit de nieuwe Arbobalans van TNO.
In elke organisatie lopen er een paar rond: die eigenzinnige types met dwarse ideeën, ontembare energie en een neus voor vernieuwing. Ze zijn zeldzaam, lastig in te passen – en precies wat je nodig hebt om echt vooruit te komen. Probeer jij ze te temmen, of durf je ze de ruimte te geven?
Voor werkgevers zijn er belangrijke regels en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als het gaat om vakantiekrachten. Arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga beschrijft wat je moet weten over de inzet van vakantiekrachten, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.