In tijden van economische crisis is baanzekerheid, naast het plezier in werk en de werksfeer, de belangrijkste factor voor werkend Nederland wanneer het gaat om betrokkenheid bij de werkgever. Dit toont het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘Werkbeleving in Nederland 2013’ van Integron onder 4400 deelnemers uit de totale populatie van de Nederlandse beroepsbevolking aan. Een jaar geleden gaf nog maar 18 procent aan dat baanzekerheid de bindende factor was, dit jaar is het gestegen tot 30 procent.
Excellent People Management is noodzakelijk voor zakelijk succes. Die erkenning is aanwezig bij accountants- en advocatenkantoren. Bovendien zijn hoogwaardige randvoorwaarden over het algemeen prima op orde. Tegelijkertijd zorgen goedbedoelende maar onervaren HR-partners ervoor dat de uitvoering niet optimaal is zo blijkt uit de Brightpaper 2013 – Fit for Purpose van Strategisch HR Adviesbureau Bright & Company.
Overweegt u payrolling voor uw organisatie? Dan is het belangrijk dat u de samenwerking aangaat met een goede partij, want er zijn heel wat 'cowboys' actief in deze markt. Deze checklist helpt u om het kaf van het koren te scheiden.
Het aantal cao-afspraken om arbeidsongeschikte jongeren stage- en arbeidsplaatsen ('wajongeren') te bieden is gestegen sinds het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgeversorganisaties in april sloten. In 31 procent van de afgesloten cao’s staat zo’n afspraak, tegenover 20 procent in eerdere cao’s. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse voortgangsrapportage over het cao-seizoen.
Afgelopen vrijdag was er een waarschuwing te vinden op weeronline.nl: Extreme hitte! Zo’n zonnetje warmt het kantoor aardig op. De hele dag achter een bureau zitten met een warme computer en geen airco is op zo’n dag al bijna niet te harden; laat staan fysiek werk verrichten in een werkplek zonder airco. Wanneer is het te warm op je werk? En hoe kan je hier iets aan doen?
In de eerste zeven maanden van dit jaar is van 306 bedrijven het SNA-keurmerk ingetrokken. Het keurmerk van de SNA (Stichting Normering Arbeid) is het keurmerk voor alle uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2012.
CEO`s zouden zich zich meer in HR-praktijken moeten verdiepen, dan begrijpen ze beter hoe lastig het is om HR af te stemmen met de organisatieprestaties. Dat wijst een masterthesis van Annemarie Nijzink van de Universiteit Utrecht uit.
Overkoepelende uitzendorganisaties ABU en NBBU hebben bij het verzoek tot algemeen verbindend verklaren van verschillende cao’s hun bedenkingen geuit over bepalingen die het uitzenden zouden beperken. Het beperken van de inzet van uitzendkrachten is, aldus ABU en NBBU, in strijd met de Europese Uitzendrichtlijn.
Hoewel meer dan 40% van de HR-managers stelt dat hun opleidingsbeleid in het teken staat van duurzame inzetbaarheid, is slechts 27% van de bedrijven bereid hier daadwerkelijk geld in te steken. Een gericht beleid op ouderen of laagopgeleiden in loopbaanontwikkeling blijft ook uit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van CINOP Advies bij 430 HR- en opleidingsmanagers van Nederlandse bedrijven met meer dan 100 medewerkers.
Probeer je de werkvloer van 2033 eens voor te stellen... De kantoortijger met één baan is al lang uitgestorven en nieuwe medewerkers zijn per definitie zzp’ers. Ook de vaste werktijden zijn verdwenen en de traditionele hiërarchische bedrijfsverhoudingen zijn van de baan. En robots zullen een groot deel van onze huidige werkzaamheden hebben overgenomen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling