De foutgevoeligheid van een VSO kan nadelig uitpakken voor zowel werkgever als werknemer. De risico's en kansen op een rij.
De overweging uit het arrest P(rins)/Hema van 25 jaar geleden valt regelmatig terug te lezen in uitspraken van rechters die moeten oordelen over de rechtsgeldigheid van een ontslag op staande voet.
Werkneemster verlaat de werkvloer, terwijl zij wist dat zij daarvoor toestemming nodig had en haar verlofaanvraag door werkgever was geweigerd. Werkgever merkt dit aan als werkweigering en ontslaat werkneemster op staande voet. Arbeidsrechtadvocaat Lieve Holterhues licht toe welke omstandigheden meespeelden in het oordeel van de kantonrechter dat sprake is van terecht ontslag op staande voet.
Een commercieel directeur downloadde direct na zijn ontslaggesprek zo’n 1.800 privacygevoelige bestanden. Hij wilde naar eigen zeggen meer weten over het waarom van zijn ontslag.
Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden. Bij ontslag op staande voet gaat het vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.
Een arbeidsconflict, met het verzoek tot oprichting van een OR als centraal geschilpunt, heeft geleid tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Mediation bood geen oplossing en de zaak kwam uiteindelijk voor de kantonrechter.
Winkelketen Blokker heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat gaat vaak vooraf aan een faillissement. In dat geval kunnen werknemers niet rekenen op de vergoeding die je normaal krijgt als je wordt ontslagen.
Nadat werkneemster in dienst was getreden, heeft zij haar werkgever op de hoogte gebracht van haar zwangerschap. Vervolgens is de arbeidsovereenkomst van de zwangere werkneemster beëindigd tijdens de proeftijd.
De verslechterende economie heeft in de eerste negen maanden van dit jaar impact gehad op de arbeidsmarkt, meldt het UWV na een analyse. Zo zei ruim een kwart meer werkgevers lonen niet meer te kunnen betalen dan in de eerste negen maanden van vorig jaar. Veel van die bedrijven zijn daarop volgens de uitkeringsinstantie failliet gegaan.
In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.