Wat gebeurt er als de werknemer tijdens dat derde ziektejaar weer volledig herstelt? Staat het de werkgever dan vrij om tot ontslag over te gaan? Of blijft het opzegverbod wegens ziekte in stand zolang de loonsanctie voortduurt? Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2025:3063) sprak zich hierover recent uit.
De aard/duur van de dienstbetrekking en persoonlijke omstandigheden van de werknemer worden altijd meegewogen in de beoordeling van de dringende reden tot ontslag. Zo ook in bijgaande uitspraak.
Ontslag bij communicatieproblemen en ADHD – lastig tenzij de werknemer uit onwil handelt. Arbeidsrechtadvocaat Petra Willems licht dit toe aan de hand van een recente uitspraak.
Als een winkelmedewerker te horen krijgt dat zij ‘onder de norm’, presteert, zet zij haar hakken in het zand. Het geschil met de werkgever escaleert langzaam, beide partijen valt wat te verwijten.
'Werkgevers niet zelf voor arts spelen. Dat scheelt een hoop gedoe.' Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink licht het toe aan de hand van enkele rechterlijke uitspraken.
Een werknemer die onder invloed een ongeval veroorzaakt met een leaseauto: wat zijn de juridische gevolgen? Arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma bespreekt twee sprekende praktijkvoorbeelden, inclusief schadevergoedingen, ontslagmogelijkheden en de grenzen van aansprakelijkheid.
Was het gebrek aan output voldoende voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet?
Een ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven. De werkgever in deze casus heeft te lang gewacht met het ontslag. Bovendien waren de aangevoerde redenen, afzonderlijk en in samenhang bezien, onvoldoende ernstig om ontslag op staande voet te rechtvaardigen vond de rechter.
Een werkgever moet ervoor zorgen dat er duidelijke gedragsnormen zijn en eerst in gesprek gaan met de werknemer, voordat ingrijpende maatregelen worden genomen. De lange staat van dienst en positieve beoordelingen spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Uit analyse door MijnOntslagjurist kwamen een aantal structurele tekortkomingen aan het licht.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.