Hogeropgeleiden kiezen massaal voor een baan in de non-profit sector. De sectoren onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en zorg worden genoemd als meest favoriete branche om in te werken. Pas op plek nummer vijf staat de zakelijke dienstverlening. En ook wordt het fulltime werken weer populairder. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.
De regels voor de begeleiding van langdurig zieke werknemers zijn veel te ingewikkeld voor kleine werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend kleine ondernemingen. Het gebrek aan kennis leidt tot boetes die kunnen oplopen tot een compleet jaarsalaris per zieke werknemer. Wat nog oploopt omdat ook subsidies worden misgelopen.
In de cao’s mogen partijen op meerder punten afwijken van de Wet werk en zekerheid. Een overzicht.
De Belastingdienst heeft de wijzigingen gepubliceerd die in het derde kwartaal zijn doorgevoerd in het Handboek Loonheffingen 2014. De Belastingdienst publiceert die wijzingen sinds 1 januari 2014 via Versiebeheer. Het betreft 42 wijzigingen, waarvan wij een aantal nader toelichten.
Hoewel inmiddels duidelijk is dat de werkkostenregeling (WKR) verplicht ingaat voor alle werkgevers per 1 januari 2015, zijn er nog vijf punten die nader ingevuld moeten worden door de wetgever. Het Belastingplan 2015 dat is gepresenteerd op Prinsjesdag schept duidelijkheid. Er kunnen zich nog wel wijzigingen voordoen door de behandeling in de Tweede Kamer.
In de Autobrief 2 gaat staatssecretaris Wiebes van Financiën verder in op de plannen voor de autobelastingen die per 1 januari 2016 worden ingevoerd. Deze brief zal echter na Prinsjesdag - in het laatste kwartaal 2014 - naar de Tweede Kamer worden gestuurd. In Autobrief 2 geeft het kabinet zijn visie over de autobelastingen voor 2016 tot en met 2019.
Het stelsel rondom de Ziektewet en WGA kan per 1 januari 2016 eerlijker en eenvoudiger voor werkgevers. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur AON in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Naar alle waarschijnlijkheid stijgt de basispremie in de zorg in 2015. De oorzaak van de stijging komt doordat werkgevers te veel hebben meebetaald aan de zorgpremie en daarvoor wettelijk moeten worden gecompenseerd. Ook het overhevelen van zorgtaken naar de gemeenten speelt een rol.
De Sociaal-Economische Raad (SER) wil geen gemorrel aan de huidige regelingen voor onwerkbaar weer en werktijdverkorting en is geen voorstander van het samenvoegen in de Calamiteitenregeling WW. Dat is het advies van de SER aan minister Asscher van Sociale Zaken.
De reactietermijn om via een vaststellingsovereenkomst pseudo-eindheffing hoog loon aan te sluiten bij proefprocedures is verlengd tot en met 16 september 2014. Dit meldt de Belastingdienst.