Werkgevers zijn nog steeds terughoudend bij het aanpassen van arbeidsvoorwaarden. Drie op de vier werkgevers bieden niet of nauwelijks persoonlijke aanpassingen aan de individuele wensen en omstandigheden van medewerkers in de arbeidsovereenkomst aan, zo blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2014-2015 van Human Capital Group en HR Strategie.
Het ambtenarenpensioenfonds ABP erkent dat er bij zijn achterban een groeiende behoefte is aan meer zeggenschap en keuzevrijheid. Het fonds belooft in zijn Visie dat ABP-deelnemers in 2020 meer te kiezen hebben zo meldt Het Financieele Dagblad.
Bedrijven hebben veel speelruimte als het gaat om de inzet van flexibele arbeid en de relatie die zij aangaan met flexibel werkenden. Hoewel de omgeving waarin bedrijven functioneren – zoals de schommelingen op de markt – een duidelijke invloed heeft, maken bedrijven hun eigen afweging ten aanzien van het gebruik van flexibele arbeid zo blijkt uit onderzoek onder 2 x 2 bedrijven uit dezelfde sector door De Burcht, Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.
Op dit moment zijn AOW’ers vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er. Het kabinet vindt het belangrijk dat AOW’ers gemakkelijker kunnen doorwerken op basis van een arbeidsovereenkomst als zij dat willen.
Het kabinet gaat volwassenen stimuleren om te blijven leren, ook als ze al een baan hebben. Hbo-deeltijdstudenten in zorg, welzijn en techniek krijgen vouchers waarmee ze een (deel van een) studie kunnen inkopen, opleidingen gaan meer maatwerk leveren voor hun deeltijdstudenten, het wordt makkelijker om kennis en vaardigheden die een werknemer al heeft officieel te erkennen en in het mbo wordt het mogelijk gemaakt om certificaten te halen voor een deel van de opleiding. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Om zelf te ervaren hoe de medewerkers echt in hun werk staan, wisselt Arko van Brakel, directeur bij de Baak met Nadine van Dort, receptioniste bij het instituut. Van Brakel zet zich in als ambassadeur van de Check Je Werkstress Week van het ministerie van SZW om werkstress bespreekbaar te maken en aan te pakken. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland.
Nederlandse werkgevers zetten vooral in op een goede werk/privé balans om nieuw talent aan zich te binden, zo blijkt uit een onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.nl naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die organisaties bieden. Aanvullend verlof in de vorm van extra vakantie- en ATV/ADV dagen wordt ruim twee keer zo vaak genoemd in vacatures die op dit moment openstaan als materiële extra’s zoals een leaseauto of laptop. Naast extra verlof worden opleidingsmogelijkheden en extra financiële beloningen het meest genoemd als aanvullende arbeidsvoorwaarden.
Werkgevers kunnen een ontslagvergoeding aan een oudere werknemer geven zonder dat de extra eindheffing artikel 32ba van de Wet LB (eindheffing op regelingen voor vervroegde uittreding) is verschuldigd. Hoe dat kan? De pensioensite van de Belastingdienst legt uit dat die mogelijkheid er is door de ontslagvergoeding fiscaal gefaciliteerd aan de werknemer te doen toekomen.
De overmatige focus op baangarantie van werkgevers en medewerkers frustreert de flexibilisering en ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Werkgevers en medewerkers verschuilen zich onterecht achter de privileges van vaste contracten en ontwijken het gesprek over loopbaanontwikkeling. Dit stelt Barbera de Graaf, Managing Director van Right Management.
57 Procent van de beroepsbevolking schat AOW-leeftijd te laag in zo blijkt uit de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2014 in het kader van de Pensioen3daagse.