Eén op de dertien zzp’ers (7,7%) beschouwt zichzelf als ‘schijnzelfstandige’ zo blijkt uit een anonieme enquête van de ZZP Barometer onder 1.172 zzp’ers. In totaal zijn dit meer dan 70.000 zzp’ers die als werknemer gedwongen zijn ontslagen en vervolgens zijn ingehuurd als zzp’er. “Het aantal schijnzelfstandigen is het grootst in de creatieve sector,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.
In Nederland was #vacature het vaakst trending op Twitter in 2014. Werkgelegenheid was dit jaar dan ook het meest terugkerende onderwerp in ons land.
Hoger opgeleiden kunnen straks toch in aanmerking komen voor de extra banen die gecreëerd worden voor arbeidsgehandicapten. Als blijkt dat lager opgeleiden dan toch in de verdringing komen, wordt het aantal banen uitgebreid. VVD en PvdA regelen dit in de Quotumwet, die woensdag en donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer.
De kans op een arbeidsongeval met verzuim daalde sinds 2005 met 14 procent, vooral bij middelgrote bedrijven en in de sectoren vervoer en horeca. Dit en meer blijkt uit een analyse van nieuwe data over beroepsziekten door TNO, het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en het RIVM voor de Arbobalans 2014.
Nederlandse werknemers kunnen in 2015 een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent verwachten. Nederland komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1 procent uit. Dit verwacht organisatieadviesbureau Hay Group op basis van haar jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek.
Waar vorig jaar 19 procent van de HR-managers aangaf LinkedIn te gebruiken in hun wervingsproces, geeft nu ruim één derde (38 procent) aan een geschikte kandidaat te hebben gevonden via LinkedIn en bijna een kwart (22 procent) via Facebook.
De banenafspraak en de quotumregeling zijn twee verschillende zaken. De banenafspraak is een macroafspraak. Per sector (markt/overheid) wordt gekeken of het aantal extra banen is gerealiseerd. Alle werkgevers (ook de kleine) kunnen ervoor zorgen. In de quotumregeling wordt bij individuele werkgevers gekeken of ze voldoende banen hebben gerealiseerd.
Het grootste deel van de mensen met een psychische aandoening is aan het werk, maar moet vaak wel een strijd leveren om dat werk te behouden. Veel mensen durven niet open te zijn over hun aandoening vanwege angst voor negatieve reacties van anderen en voor discriminatie. Daardoor werken veel werknemers door terwijl ze ziek zijn. Wat weer tot bevestiging van vooroordelen leidt.
In bepaalde gevallen mogen vakbonden cao-afspraken maken voor zelfstandigen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaald in een zaak van FNV Kunsten Informatie en Media (KIEM) tegen de Nederlandse Staat.
UWV waarschuwt in het donderdag gepubliceerde rapport Sectoren in beeld voor een groeiende mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de hoge werkloosheid kunnen werkgevers met name in technische en ICT-beroepen onvoldoende gekwalificeerd personeel vinden.