De Wet werk en zekerheid (Wwz) is sinds 1 januari 2015 in delen ingevoerd. Op 1 januari 2016 gaat het laatste deel van de wet in werking. Volg onderstaande checklist om er zeker van te zijn dat u Wwz-proof bent.
In 2016 wijzigt er nogal wat met betrekking tot werk en inkomen. Om die reden heeft de overheid voor werkgevers alles op een rij gezet. Als u de checklist in dit artikel volgt, kunt u zich als werkgever geen buil vallen.
Om de kans te verkleinen dat u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor onjuiste loonbetaling van andere werkgevers als u werkzaamheden uitbesteedt, raadt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan deze checklist in acht te nemen.
Met de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR) op 1 januari 2106 wordt het beslagvrij inkomen van mensen met schulden beter beschermd. Daarnaast waarborgt het register dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen worden voorkomen.
UWV heeft nieuwe uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen gepubliceerd. Het betreft ontslagvergunningen voor een langdurig zieke werknemer en in geval u één of meerdere werknemers wilt ontslaan als uw bedrijf in slecht weer verkeert.
Slechte ventilatie en collega's met kinderen zorgen volgens werkend Nederland voor het grootste risico op het oplopen van een virus of ziekte op de werkvloer. Daarnaast worden ook flexplekken gezien als potentiële virusverspreiders.
Veel marketeers zijn ontevreden over de rol van de HR-afdeling als het gaat om een advies en begeleiding voor een (vervolg)opleiding of cursus zo blijkt uit het Marketing Werk en Salaris Onderzoek 2015 dat is uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, in samenwerking met MarketingTribune en NIMA.
U mag het loon uit vroegere dienstbetrekking voor het berekenen van de vrije ruimte meenemen. Dit is toegestaan als dit loon onder de 10 procent van de totale fiscale loonsom in 2015 valt. Is het echter hoger, dan telt dit loon niet mee voor de berekening van de vrije ruimte.
Hoewel de Wet op de ondernemingsraden (WOR) ook voor en tijdens faillissement van toepassing is, blijkt in de praktijk dat de OR vaak niet wordt geraadpleegd of geïnformeerd. De SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) doet daarom aanbevelingen om werknemers meer te betrekken bij situaties rondom faillissement van een onderneming. Zij gaat hierover voorlichting geven en doet daarnaast praktische voorstellen.
Sinds 2013 worden bovenmatige topinkomens in de publieke en semipublieke sector aan banden gelegd met de Wet normering topinkomens (WNT). De WNT wordt nageleefd en treft doel. Topfunctionarissen worden onder de norm aangesteld. Er zijn geen ernstige aanwijzingen van ongewenste effecten, zoals minder gekwalificeerde bestuurders kunnen werven.