Veel ondernemers in het mkb zijn ontevreden over hun personele bezetting; zeker één op de vier werknemers zou niet opnieuw worden aangenomen. Ook krijgt één op de drie ondernemers zijn vacatures niet goed of niet snel genoeg ingevuld.
VGZ heeft de Winning Workplace Award 2017 ontvangen. De inspirerende werkomgeving van VGZ legt de nadruk op vitaliteit en de beleving van de medewerkers. Dit sluit naadloos aan bij het thema van JLL’s Winning Workplace Award van dit jaar, ‘Human Experience’. Deze tweejaarlijkse award is een onderscheiding voor kantoorgebruikers die op een vooruitstrevende manier invulling geven aan de werkplek als drijvende kracht van organisatiedoelstellingen. De award is tijdens het Tomorrow@work in ontvangst genomen door Richard Helmus, Manager Facility & Real Estate bij VGZ.
De kabinetsplannen voor aanpassing van de opbouw van de transitievergoeding hebben voor werkgevers zowel kostenverhogende als kostenverlagende effecten. Voor de individuele werkgever zullen de effecten afhangen van de leeftijd en diensttijd van zijn medewerkers. AWVN heeft deze plannen doorgerekend.
Na werkloosheid is een overspanning of burn-out de meest voorkomende reden voor een loopbaanonderbreking. Op dit moment is bij 10% van de hoogopgeleide werknemers psychologisch gezien sprake van een groot risico op ernstige overspanning of een burn-out. Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen burn-outs en het toegenomen aantal flexibele contracten.
Vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega's. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen gemiddeld 4% minder dan hun mannelijke collega's. In de hogere leeftijdscategorie is dat gemiddeld 8% minder. Ook vrouwen in leidinggevende functies gaan na hun dertigste minder verdienen dan mannen met een leidinggevende functie.
In organisaties hebben jaarlijks tienduizenden vrouwen te maken met ongewenste seksuele aandacht van hun collega’s of leidinggevende. 44 Procent van de vrouwen die daarmee te maken krijgen voelt zich daarnaast ook nog geïntimideerd. En juist die combinatie heeft een enorme impact op hun welzijn. Volgens de Arbowet moet de werkgever er alles aan doen om te zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving. Veel organisaties moeten op dat vlak echter nog heel wat verbeteren.
Welke gevolgen hebben technologische ontwikkelingen voor de vraag van werkgevers naar personeel in de komende vijf jaar? In opdracht van UWV heeft TNO onderzoek gedaan naar veranderingen in functies als gevolg van automatisering, robotisering en digitalisering. Op basis van dit onderzoek kan UWV werkzoekenden beter informeren over de wensen van werkgevers en over hun kansen op de arbeidsmarkt.
Slechts 1 van de 5 melders ongewenst seksueel gedrag onderneemt vervolgstappen. Dit blijkt uit een actuele peiling onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Zij zijn werkzaam in/voor bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid. De uitkomsten zijn voor de LVV aanleiding om de nieuwe minister van Sociale Zaken te vragen om organisaties te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen en de positie van vertrouwenspersonen wettelijk te regelen.
Bij de sturing van de digitale transformatie speelt HR een voorname rol. HR moet zelf de regie nemen en dat zien als erkenning voor hun positie. Dat stelde onder meer Henrik Schärfe, ceo van Foundation Autonomous tijdens de afgelopen HR Tech World in de RAI in Amsterdam.
Bijna 60 procent van de werknemers in Nederland vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk. Ruim 40 procent vindt zelfs dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.