Werkend Nederland is tevreden over zijn of haar direct leidinggevende. De leidinggevende speelt een belangrijke rol in de werktevredenheid van medewerkers, een belangrijkere rol zelfs dan die van collega’s.
Een maatschappelijk vraagstuk als diversiteit en inclusie aanpakken is een vorm van innovatie. En een van de methoden die bedrijven en organisaties daarbij toe kunnen toepassen is Design Thinking. In haar keynote op de Diversity Summit 2018 - georganiseerd door Deniece von Harras van NL Zakenvrouwen | SmartUp Network - lichtte Janne Vereijken die methode toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Draagt de aanstelling van een Chief Diversity Officer (CDO) bij aan het verhogen van de diversiteit binnen organisaties? Deze vraag stond centraal op de Diversity Summit in Rotterdam, waar voor het eerst werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers van de doelgroep bijeenkwamen om de stand van zaken op het gebied van diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven te bespreken.
Om de toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk te verstevigen gaat de Inspectie SZW extra medewerkers werven zo staat te lezen in het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019. Werkgevers en werknemers die zich meer bewust zijn van het belang van veiligheid in hun bedrijf. En die zich actief inzetten voor het voorkomen van ongevallen, arbeidsuitbuiting en andere misstanden. Dit zijn enkele, belangrijke maatschappelijke effecten die de Inspectie SZW de komende jaren wil bereiken.
Werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen. Iets minder dan 70 procent van hen nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet uit op gesprek. Dit terwijl jobhoppen steeds normaler wordt en werknemers hier positiever in staan; met name jongeren geloven dat dit positief bijdraagt aan hun carrière. De houding van werkgevers ten opzichte van jobhoppen kan een belemmering vormen bij het vinden van nieuw personeel.
Data van werknemers worden slecht beschermd zo blijkt uit onderzoek van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos en het Rotterdamse webmagazine Vers Beton.
Het is deze week de Week van de Werkstress. Niets om van in de stress te schieten, maar wel een mooi moment om eens wat extra aandacht te besteden aan het voorkomen van stress en het bevorderen van plezier op het werk. Uit ‘The Workforce View’ van ADP blijkt namelijk dat een op de tien werkende Nederlanders zich dagelijks gestrest voelt.
Werkstress als reden voor verzuim is gestegen van zestien procent in 2015 naar inmiddels twintig procent van het totale verzuim. Zestien procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. Dit leidt tot uitval, misère voor de werknemer en hoge kosten voor de werkgever. In 2016 waren de totale kosten voor verzuim gerelateerd aan werkstress 2,5 miljard.
In 2017 gaf 16 procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar aan zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid te voelen door het werk. In 2015 meldde nog 13 procent van de werknemers deze klachten. Werknemers ervaren deze klachten bijna twee zo vaak als zelfstandig ondernemers. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling