Voor praktisch elke organisatie is het in deze tijd noodzakelijk om te veranderen. De noodzaak om kosten te besparen, de noodzaak om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, de noodzaak om te innoveren, et cetera. De economische en sociale werkelijkheid om ons heen verandert in een rap tempo. Al deze veranderingen en hervormingen moeten er ook toe leiden dat het werkgeverschap mee verandert.
Ketenoptimalisatie zorgt voor een goede samenwerking binnen uw bedrijf. Maar hoe ziet dit er dan in de praktijk uit? Wij geven u graag een praktische uitleg:
Ook onder sollicitanten is de smartphone niet meer weg te denken. U stuurt ze vacatures per mail die ze bekijken op hun smartphone. Maar weet u wel wat ze dan eigenlijk te zien krijgen en of ze gemakkelijk kunnen solliciteren?
Elke organisatie is weer anders en dat geldt ook voor mensen. Vijf tips voor ondernemers over de HR-kant van Het Nieuwe Werken.
Dat de onafhankelijkheid van OR-leden niet onbegrensd is, bleek onlangs uit een opmerkelijke uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven die een OR-lid schorste tot het einde van zijn zittingsperiode over twee jaar. Ging de kantonrechter hier te ver? Of was het hoog tijd dat het OR-lid de wacht werd aangezegd? En: hoe onafhankelijk is een OR-lid nu eigenlijk?
Het Nieuwe Werken is al niet zo nieuw meer. Sommige organisaties komen er zelfs alweer van terug, terwijl andere er juist nét druk mee bezig zijn. Wil je Het Nieuwe Werken echt laten slagen, zodat de organisatie én de medewerkers er plezier van hebben, dan weten we inmiddels dat je een cultuuromslag nodig hebt. Hoe leid je Het Nieuwe Werken in goede banen?
Veel werknemers zitten vast in hun baan en zijn ongelukkig, betoogde hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Amsterdam recentelijk. Medewerkers zijn ongelukkig maar durven uit angst, bijvoorbeeld voor baanverlies, geen keuze voor ander werk te maken. Het is geen kleine groep waarover we het dan hebben. Recent deed uitzendorganisatie Unique onderzoek onder ruim drieduizend medewerkers en daaruit bleek dat 42 procent van hen onmiddellijk een andere baan gaat zoeken zodra de economie weer aantrekt. Zou dat betekenen dat Nederlandse werkgevers het zo slecht doen en dat hun HRM beleid verre van optimaal is?
Het optimaliseren van talentmanagement in een internationale organisatie is geen kwestie van improvisatie. Wetgeving, cultuur, de manier van werken en nog vele andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden voordat je kan beginnen aan een internationaal talentmanagement project.
Met welke zaken moeten uitzend- en detacheringsbureaus dit jaar rekening houden? Binnen een korte tijdsperiode verandert er veel in uitzendland. De invoering van de Wet werk en zekerheid, een aanpassing van de CAO voor Uitzendkrachten en de werkkostenregeling zijn zaken die gevolgen hebben voor werkgevers die zich richten op het tewerkstellen van arbeidskrachten aan opdrachtgevers. Met name de financiële gevolgen van de wetswijzigingen zijn van groot belang bij het kunnen berekenen van de opdrachtgeverstarieven.
Flexibele(r) organisaties vragen meer van mensen maar geven ook meer ruimte voor ontwikkeling