Doorstarten van een gefailleerde onderneming wordt bemoeilijkt door de Wet werk en zekerheid die per 1 juli 2015 het ontslagrecht wijzigt. Extra kosten kunnen ertoe leiden dat een doorstart niet interessant is en werkgelegenheid aldus verloren gaat.
De Wetgeving rond arbeid in Nederland wordt almaar complexer en het valt werkgevers, werknemers en zelfstandigen niet mee om aan al die regeltjes te voldoen. Toch zit er een lijn in het gedrag van de overheid en hieronder zal ik een poging wagen om dit toe te lichten:
Het arbeidsrecht in Nederland verandert in 2015 fundamenteel door het in werking treden van de Wet werk en zekerheid (WWZ). Per 1 juli 2015 wijzigt onder andere de Ragetlie-regeling. Deze bepaalt dat wanneer een overeenkomst voor onbepaalde tijd binnen drie maanden wordt opgevolgd door een tijdelijke aanstelling, de overeenkomst voor onbepaalde tijd onverminderd wordt doorgezet.
Nieuw onderzoek van Ashridge Business School toont aan hoe learning & development specialisten (L&D) hun stempel kunnen drukken op de groei en ontwikkeling van organisaties. In de afgelopen decennia is hun rol veranderd van een veelal administratieve personeelsfunctie naar een meer strategisch en bedrijfsmatig georiënteerde rol met de verantwoordelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan de opbouw van de lerende en presterende organisatie.
Het is belangrijk dat oudere medewerkers gemotiveerd blijven werken. Dit belang wordt onderkend door wetgever, cao’s en werkgevers. Door al deze partijen wordt er veel moeite gedaan om werk voor senioren aantrekkelijk te houden. Beleid gericht op senioren is echter tot mislukken gedoemd door het negeren van de uniciteit van de mens als hij ouder wordt.
Zowel de werkgever als de werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst direct opzeggen bij een dringende reden: het zogenaamde ontslag op staande voet. Per 1 juli 2015 worden er enkele wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).
De bonuscultuur bij de banken is onzin. Dat stelt directeur Dirk Duijzer van Rabobank zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad. Hij hekelt het argument dat je zonder hoge beloningen geen goede mensen kunt krijgen. Volgens Duijzer zijn banken de afgelopen decennia losgezongen geraakt van de werkelijkheid.
Overweegt u afscheid te nemen van een medewerker? Houd dan rekening met de wetswijziging omtrent ontslagvergoeding. Door invoering van de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) gelden vanaf 1 juli 2015 namelijk andere regels.
Strategische personeelsplanning draait niet langer om het matchen van mens en functie maar om het matchen van mens en passie. Waar men vroeger op zoek ging naar de baan voor het leven, is nu de passie van het moment leidend. We zien een verschuiving van lange termijn naar leven in het Nu met als gevolg meer tijdelijke dienstverbanden, start-ups en snelgroeiende ondernemingen.
Veel HR-professionals zijn huiverig om de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) volledig te benutten. Al die vergoedingen en verstrekkingen moeten immers ook betaald worden. Dat is echter een misvatting. Door loon uit te ruilen voor vergoedingen, betaalt de werkgever niets. Wel dragen werkgever én werknemer flink minder belasting en premies af. Zo levert de WKR dus letterlijk geld op!
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling