In deze periode van personeelstekorten en economische turbulentie is de weerbaarheid van medewerkers cruciaal. Om dit te bewerkstelligen hebben ze bij risicoadviseur AON een concreet programma opgesteld dat zich op drie thema’s richt: flexibiliteit, regie en verantwoordelijkheid.
Organisaties is er veel aan gelegen om verzuim te voorkomen en in te zetten op preventie om werknemers vitaal en bevlogen te houden. Maar ondanks de goede bedoelingen lijken alle inspanningen in de praktijk niet echt te zorgen voor lager verzuim en bestaat vitaliteit en bevlogenheid veelal alleen op papier. Waarom is preventiebeleid zo weerbarstig en hoe kom je in de praktijk tot blijvend vitale en bevlogen medewerkers?
Voor de jaarrekening van dit jaar is het voor bedrijven met (meer dan) 250 werknemers nodig om te vermelden hoe ze de duurzame inzetbaarheid van hun personeel verbeteren. Veel HR-afdelingen zijn hier nog niet mee bezig. Daarom in dit artikel vijf stappen hoe aan deze nieuwe eis voldaan kan worden. Inclusief 25 KPI’s waarop de duurzame inzetbaarheid gemeten kan worden.
Werknemers hebben baat bij de inzet van apps voor duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit na uitgebreid onderzoek in de praktijk. Ze raadt HR dan ook aan om werknemers in de gelegenheid te stellen om apps te gebruiken. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
Zijn je medewerkers goed op de hoogte van de mobiliteitskeuzes die je ze als werkgever biedt? En weet je in hoeverre ze tevreden zijn met het huidige mobiliteitsbeleid? Inzicht in de mobiliteitsbehoefte van je werknemers is onmisbaar bij het vormgeven van een passend mobiliteitsaanbod.
Kent u de uitvalrisico’s onder de medewerkers van uw organisatie? Heeft u een effectief beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Hoeveel tijd besteedt u aan dit onderwerp? En wilt u weten waar u nu staat? Doe dan mee aan dit onderzoek van HR-dienstverlener Robidus en HR Praktijk.
Er is een aantal plekken op de wereld waar mensen op een gezonde manier bovengemiddeld oud worden. Dit komt door hun manier van leven. Geïnspireerd op deze gezonde leefgebieden heeft Arbo Unie een nieuw label geïntroduceerd: Halo.
Meer dan 50% van de Nederlanders zit meer dan 7 uur per dag. Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun externe werklocatie (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023).
Diversiteit en inclusie krijgen in het maatschappelijk debat steeds meer aandacht. Organisaties vinden het belangrijker om ethisch en maatschappelijk bewust te handelen. Er komt ook steeds meer onderzoek beschikbaar dat de voordelen voor organisaties laat zien van diversiteit en inclusie. Er is dus winst te behalen met een meer divers medewerkersbestand met mensen die zich onderling verbonden voelen. Maar hoe breng je dat dan in de praktijk en vooral, hoe meet je hoe divers en inclusief je organisatie is?
Organisaties weten nu vaak niet wat de vertrekredenen van medewerkers zijn. Door hier niet naar te vragen, laten zij kansen liggen om cruciale kennis op te doen over inclusie en sociale veiligheid op de werkvloer. ‘Met een paar aanpassingen in bestaande procedures krijg je al veel inzichten.’
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.