Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2024

40-urige werkweek voor veel Nederlanders achterhaald

Ruim zes op de tien werkende Nederlanders vinden 40 uur werken per week te veel. Bovendien geeft ruim een derde aan bang te zijn bij hun bestaande werkgever een burn-out te krijgen, een angst die vooral jongeren bezighoudt. In deze leeftijdsgroep is dan ook sprake van een grote behoefte aan hulp van de werkgever.

Beeld 40-urige werkweek voor veel Nederlanders achterhaald

Dat blijkt uit onderzoek van Achmea waarin zij de behoeften en motieven van ruim 1.000 werkende Nederlanders (18 tot 67 jaar) op de arbeidsmarkt in kaart heeft gebracht.

De grote schaarste aan arbeidskrachten en de toetreding van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt heeft veel impact op hoe werknemers tegenwoordig naar hun baan kijken. Zo geeft ruim de helft van de Nederlanders in loondienst aan de traditionele 40-urige werkweek niet meer van deze tijd te vinden. Dit lijkt volgens Achmea vooral te worden ingegeven doordat werknemers een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker vinden. Zo benadrukken maar liefst negen op de tien werknemers dat zij dit belangrijker vinden dan een veelbelovende carrière. Ook is ruim 44 procent niet bereid om overuren te maken.

Eerst salaris

Ruim twee op de drie werknemers zouden het liefst werken bij een organisatie waar zij betekenisvol werk kunnen doen en een positief verschil kunnen maken voor de maatschappij; 60 procent geeft zelfs aan nooit te willen werken voor een bedrijf dat een negatieve maatschappelijke impact maakt. Het is echter de vraag of zij bereid zijn hiervoor een persoonlijk en/of financieel offer te brengen. Zo geeft 53 procent aan zingeving in het werk belangrijker te vinden dan het salaris, maar opvallend genoeg kiezen veruit de meesten bij het kiezen van hun werkgever toch voor salaris als belangrijkste criterium (77 procent).

Behoefte aan hulp werkgever

Maar liefst zeven op de tien werkende Nederlanders hebben behoefte aan (meer) hulp van hun werkgever, zoals bij het creëren van een gezonde werk-privébalans (42 procent). Ruim een derde geeft daarnaast aan dat hun werkgever de voorwaarden dient te scheppen voor het versterken van zowel hun mentale welzijn (36 procent) als hun fysieke welzijn (35 procent). Ook hier geldt dat vooral jongeren de lat hoger leggen, vooral als het gaat om het vergroten van hun mentale en fysieke welzijn (43 procent) en hun loopbaanontwikkeling (40 procent).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.