Het meest actuele HR-nieuws vindt u hier. HR Praktijk houdt u continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en actualiteiten op het gebied van Human Resources.
Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden. Mag je als werkgever eigenlijk eisen dat iemand naar kantoor komt?
Vakbond CNV pleit voor een calamiteitenfonds om werkende ouders door de coronacrisis te helpen. Het gaat om mensen die niet thuis kunnen werken of mensen die meerdere kinderen thuis hebben. Volgens werkgeversvereniging AWVN wordt de druk met extra verlof juist verplaatst en niet opgelost.
De impact van corona neemt een groot deel van de agenda van HR in beslag. En er wordt in organisaties veel tijd en energie gestoken in het om corona heen werken. Maar daaruit ontstaan ook mooie dingen. Supermarktketen Lidl gebruikte de veranderingen door corona als kansen om het leren en ontwikkelen anders aan te pakken.
71% van de Nederlandse HR-professionals is ervan overtuigd dat leidinggevenden hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen, terwijl slechts 31% van de leidinggevenden en 32% van de medewerkers dat ook zo ervaren.
36 Procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, vindt dat de werkgever de bevoegdheid moet hebben om niet-gevaccineerde collega’s te verbieden naar de werklocatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek over het coronavaccin van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Daarnaast laat drie op de tien (29%) weten dat ze zelf niet naar hun werklocatie komen, wanneer er op dat moment niet-gevaccineerde collega’s aanwezig zijn.
De hoogte van de bonus voor topmanagers bij Apple hangt voortaan af van hoe goed de bestuurders presteren op het gebied van duurzame energie, diversiteit op de werkplek en andere sociale en milieukwesties. Dat blijkt uit een aanvraag die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) zo meldt Nu.nl.
Alle veranderingen in werksituaties die zijn veroorzaakt door de coronacrisis hebben gevolgen voor arbeidsvoorwaarden en vergoedingen. Ook is het als gevolg van het pensioenakkoord met ingang van 2021 voor een werkgever goedkoper om een werknemer met vervroegd pensioen te laten gaan.
Voor ruim een derde van de medewerkers (37%) is de werk-privé balans slechter geworden sinds de eerste lockdown. En 14 procent van de Nederlandse medewerkers denkt dat zijn of haar werk-privé balans nog verder achteruit zal gaan. Op dit moment is slechts de helft van Nederland (49%) positief over de werk-privé balans.
Verschillende vaccins zijn in aantocht, maar versoepeling van de huidige lockdown lijkt nog niet mogelijk. Business as usual blijft dus nog ver weg. Voor veel werkenden zal contact met collega’s en leidinggevenden ook de komende maanden nog op afstand plaatsvinden. Even langslopen om te vragen hoe het gaat, zit er nog niet in. Daarom blijft het ook in 2021 noodzaak voor werkgevers om de vinger aan de pols te houden bij hun remote workers.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.