Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2024

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Op 26 maart stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. In aanloop naar het Eerste Kamerdebat op 27 februari had een aantal stakeholders veel kritiek geuit. Eén van de argumenten om tegen de wet te stemmen was dat de wet (kleinere) bedrijven te veel regeldruk zou geven. Het Netwerk voor HR-professionals (NVP) is verbaasd. 'In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond.'

Beeld Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

“Het voorstel had tot doel vooral onbedoelde discriminatie tegen te gaan. Dit werd destijds door vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer onderschreven. Het is dan ook bijzonder dat de wet is verworpen door de bezwaren rondom de regeldruk en de mogelijke sancties.”

'Dit wetsvoorstel kan ons bijstaan om gelijke kansen bij werving en selectie voortdurend op de agenda te zetten'

Voorafgaand aan het Eerste Kamerdebat op 27 februari jl. stuurde NVP de Eerste Kamer een brief. Daarin staat onder meer: “Dit wetsvoorstel geeft het belang en urgentie van deze taak aan en kan ons bijstaan om gelijke kansen bij werving en selectie voortdurend op de agenda te zetten bij organisaties waar wij werkzaam zijn.”

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip verwees in haar betoog naar de brief en benadrukte waarom dit wetsvoorstel zo belangrijk is: “In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond. Dat constateert College van de Rechten van de Mens en ook NVP.”
Omdat tijdens het debat ook vragen werden gesteld over de doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaving van de wet, heeft NVP op 18 maart jl. een tweede brief gestuurd aan de Eerste Kamer waarin zij haar overwegingen meegaf met betrekking tot deze punten.

NVP sollicitatiecode

Op vragen van Eerste Kamerleden over de regeldruk voor kleine(re) bedrijven, gaf de minister tijdens het debat een aantal manieren aan waarop ook kleine bedrijven op een passende manier hun werkwijze kunnen ontwikkelen. Onder meer door gebruik te maken van de arbocatalogus. De NVP is voornemens de NVP sollicitatiecode alsnog aan te passen om te voldoen aan gelijke kansen in het werving en selectieproces. Daarnaast helpt de continuering van de praktische support door masterclasses en informatie bedrijven arbeidsdiscriminatie tegen te gaan aldus de beroepsvereniging.

Lees hier waar je juridisch gezien rekening mee moet houden bij werving & selectie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.