Een werknemer is bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor een jaar met een detacheerder in de technische sector en bouw, een non-concurrentiebeding overeengekomen. Na dit jaar wordt de arbeidsovereenkomst verlengd voor onbepaalde tijd. Na bijna vijf jaar zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op om in dienst te treden bij een uitzendorganisatie. De werkgever is van mening dat daarmee het concurrentiebeding wordt overtreden.
Door het snel toenemende aantal faillissementen en reorganisaties neemt ook het aantal arbeidsconflicten rap toe. Dat schrijft het AD.
De helft van de HR-professionals heeft nog nooit van de Wet Uniformering Loonbegrip (ULB) gehoord of kent het alleen van naam. In 16 procent van de gevallen heeft het Hoofd Salarisadministratie er nog nooit van gehoord; bij medewerkers salarisadministratie ligt dit zelfs op 30 procent.
Was in het Lenteakkoord nog afgesproken dat werkgevers straks medewerkers kunnen ontslaan zonder dat ze vooraf toestemming hoeven te vragen bij het UWV, in het Regeerakkoord is het juist andersom. De parallelle route via de kantonrechter vervalt. Als ontslagvergoeding gaat maximaal een half maandsalaris per dienstjaar gelden, met een grens van 75.000 euro.
Organisaties die aangeven bij gelijke geschiktheid de voorkeur te geven aan een sollicitant met een niet-westerse etnische achtergrond realiseren op korte termijn geen snellere stijging van het percentage minderheden in het personeelsbestand. Hetzelfde geldt voor organisaties die zeggen streefcijfers te hanteren. Dit stelt socioloog Stijn Verbeek van de Erasmus Universiteit in zijn proefschrift 'Diversity Policies and Ethnic Minority Representation'.
Stichting Buurtzorg Nederland en Geas Energiewacht zijn de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2012. Beide organisaties scoorde het hoogst op de algemene tevredenheid en mogen zich een jaar lang de Beste Werkgevers van 2012 noemen.
Werknemers hebben niet continu inzicht in elkaars werkzaamheden en er wordt weinig kennis gedeeld op de werkvloer. Bijna een kwart geeft aan dat collega’s minimaal of zelfs geen inzicht hebben in de status van hun werkzaamheden. Wel weet een grote meerderheid (60 procent) van hun collega’s waar ze ongeveer mee bezig zijn en houden ze elkaar hiervan op de hoogte. Dit blijkt uit een onderzoek van VDD IQware, onder medewerkers van uiteenlopende sectoren.
Werkgevers hebben veel baat bij gezonde werknemers, een daling van het ziekteverzuim met een procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Dit komt per werknemer neer op 400 euro per jaar. Daarnaast zorgen gezonde werknemers voor een hogere productiviteit, een toename van een procent door duurzaam werken zorgt voor zes miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro. Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, zo meldt Telegraaf.nl.
Een baan vinden via een vacature uit een krant of tijdschrift is verleden tijd. Ruim zestig procent van de HR-leaders vindt deze manier van aantrekken van talenten niet (meer) belangrijk. 94 procent geeft aan dat de corporate website de belangrijkste tool is om sollicitanten te werven. Dat blijkt uit een onderzoek van Recruitment en Outsourcing dienstverlener Harvey Nash onder 150 HR-leaders.
Er moet een verbetering komen van het schadevergoedingsrecht bij werkgerelateerde gezondheidsschade. In ieder geval voor werkenden in de publieke sector, maar liever nog voor alle werknemers. Ongeacht hun juridische status moeten werkenden in de publieke sector gelijk worden beschermd. Dit bepleit prof.mr. B. Barentsen in zijn oratie voorafgaand aan zijn benoeming als hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector.