Grote bedrijven die willen reorganiseren stellen hun ontslagplannen tot 2014 uit zodat ze hun oudere werknemers ‘voor een prikkie de deur uit kunnen doen’. Hiervoor waarschuwt vakbond FNV de Tweede Kamer donderdag tijdens een hoorzitting over de ontslagplannen uit het Kunduz-akkoord, zo meldt NU.nl.
Bureau Beroepsziekten FNV (BBZ) heeft een schadevergoeding van 370.000 euro bedongen voor een accountant met burnout-klachten. Dat is de hoogste schadevergoeding in een burnout-zaak in de geschiedenis van het bureau.
In het eerste kwartaal van 2012 wilden 883.000 personen een baan van twaalf uur of meer per week. De afgelopen zes jaar zijn dit er niet eerder zo veel geweest. Bijna de helft van de werkwilligen zocht niet actief naar werk of kon niet direct beginnen zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Een school mocht een leerkracht ontslaan omdat deze leerkracht geen afstand nam van een weblog waar haar echtgenoot negatieve en verdraaide verhalen over de school publiceerde zo oordeelde de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak.
Voor de Nederlandse beroepsbevolking is salaris, net als in de voorgaande jaren, de belangrijkste reden om een werkgever te kiezen. 56 procent noemt een goed salaris als belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Daarmee is de absolute score van salaris gelijk aan 2011 en het relatieve belang van salaris gestegen. Dit komt omdat in 2012 de Nederlandse beroepsbevolking 10 procent minder wensen en eisen stelt aan (nieuwe) werkgevers. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group uit een analyse van 23.599 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.
Werklozen kunnen pas met succes naar een baan in het bedrijfsleven worden bemiddeld als werkgevers goede ondersteuning krijgen en hun risico’s worden beperkt aldus MKB-Nederland.
Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ van Fellowes.
Slechts 13,9 procent van de Nederlandse werknemers wil tot hun pensioen dezelfde functie blijven uitvoeren bij de organisatie waar zij nu werkzaam voor zijn. Op Europees niveau is dit percentage 21 procent zo blijkt uit een poll vanuit StepStone.
De Arbeidstijdenwet kent de begrippen arbeidstijd en rusttijd. Tot nu toe waren deze begrippen niet gedefinieerd in deze wet. Naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak die betrekking had op een bestuurlijke boete wegens overtreding van arbeids- en rusttijdenbepalingen komt daar verandering in.
Door de afspraken uit het Lenteakkoord wordt het voor werkgevers vanaf 2014 een stuk goedkoper om werknemers met een vast contract te ontslaan. Dit geldt met name voor het ontslag van ouderen met een hoog aantal dienstjaren. Bij weinig dienstjaren kunnen de kosten voor werkgevers juist hoger uitvallen dan nu het geval is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling