Een werkgever verzoekt ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Bij de vaststelling van de ontbindingsvergoeding moet de vaste, maandelijkse beloning (B-factor) worden bepaald. Worden targetafhankelijke bonussen bij de B-factor gerekend?
Een werkgever zegt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer voortijdig op. De werknemer claimt dat er geen (geldige) tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen in het contract. De kantonrechter vindt de woorden in de overeenkomst niet duidelijk genoeg en de werkgever moet tot aan het einde van het contract betalen.
De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn gestart met de campagne ‘Je Ervaringscertificaat. Je groeit harder dan je denkt’. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ervaringscertificaat is een mogelijkheid voor werknemers om hun kennis en ervaring aantoonbaar te maken.
Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat een werkgever het risico van een burnout niet zomaar bij een werknemer mag neerleggen. Het ging om een zaak die door FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) was aangespannen namens een werknemer die door een burn-out volledig arbeidsongeschikt is geworden. Zo valt te lezen op de site van BBZ.
Kleine en grote bedrijven blijken het kerstpakket massaal te schrappen als gevolg van de crisis. Staalbedrijf Corus kondigde deze zomer al aan geen eindejaarscadeau uit te keren en ook bankverzekeraar ING maakt nu bekend dat de 28.000 werknemers kunnen fluiten naar een presentje met de feestdagen.
Een concurrentiebeding is een manier om een werknemer aan het bedrijf te binden. Maar hoe ver kunt u daar als werkgever in gaan? Is het bijvoorbeeld redelijk om een werknemer een concurrentiebeding van twee jaar te laten tekenen?
De kantonrechter in Utrecht heeft recent geoordeeld dat een gegeven ontslag aan een magazijnmedewerker in het kader van een reorganisatie kennelijk onredelijk was. Dit terwijl het afspiegelingsbeginsel juist was toegepast en er geen sprake was van een voorgewende of valse reden.
De Hoge Raad oordeelde onlangs dat alleen de instemming van een werknemer om in dienst te treden bij een dochtervennootschap van zijn werkgever onvoldoende is om aan te nemen dat de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer ook is overgegaan naar de dochteronderneming. Die beslissing is in lijn met eerdere jurisprudentie.
Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) betaalt een ondernemer de kosten van een door de ondernemingsraad ingeschakelde deskundige. Maar wat als de OR zich niet aan alle voorwaarden heeft gehouden?
De rechter heeft op verzoek van de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werkneemster ontbonden die vanwege haar geloof een kledingvoorschrift van de werkgever niet wilde opvolgen.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.