Als een werknemer door ziekte niet in staat is zijn eigen werk (lees: de bedongen arbeid) te verrichten, maar hij wel andere passende arbeid kan verrichten, dient de werkgever andere passende arbeid aan te bieden en moet de werknemer deze arbeid aanvaarden. Het kan gebeuren dat de werknemer die andere passende arbeid verricht opnieuw uitvalt wegens ziekte. In dat geval rijst regelmatig de vraag of de verrichte passende arbeid de nieuwe bedongen arbeid is geworden.
Het ongewenst uitstromen van medewerkers brengt veel kosten met zich mee. Hierbij geldt dat een laag vrijwillig uitstroompercentage in een organisatie zorgt voor meer winstgevendheid en klanttevredenheid (Cascio, 2002). Nog belangrijker, de kosten van een uitgestroomde gemiddeld presterende medewerker die acht dollar per uur verdiende zijn geraamd tussen de 3500 en 25000 dollar (Zeynep & Huckman, 2008). Concluderend, uitstroom van medewerkers is kostbaar en met name ongewenst vrijwillige uitstroom leidt tot grote negatieve impact binnen organisaties. Inzicht in de beweegredenen van met name deze laatste groep is essentieel om indirect kosten te besparen en competitieve voorsprong te behouden.
Een twee keer hogere winst per medewerker, het onmiskenbare rendement van strategisch talentmanagement. Voor de meeste organisaties is dit echter geen strategisch thema. Sterker, slechts heel weinig organisaties beschikken over een formeel TM-programma. Dat is bij Heineken wel anders. “We meten alles.”
Vrijwel alle grotere organisaties hebben veelvuldig met uitstroom te maken maar weten vaak niet specifiek wat de redenen zijn. Zonde, want ongewenste uitstroom heeft veel nadelen. Inzicht in de drijfveren van deze vertrekkende medewerkers is een belangrijke voorwaarde om effectief in te kunnen spelen op dergelijke uitstroom.
Generatie Y blinkt uit in ondernemerschap, klantgerichtheid, besluitvaardigheid en het tonen van initiatief. Maar in ruil voor haar tomeloze inzet stelt deze ‘ideale’ werknemersgroep duidelijke eisen: flexibele uren, bonussen en regelmatige evaluatiegesprekken. Welke aanpassingen vraagt dit van een organisatie? En vooral: hoe ga je hier als manager mee om? SThree ging u voor.
Omdat gezond ondernemen steeds belangrijker wordt is Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea een samenwerking met verschillende organisaties aangegaan en helpt het zo bedrijven met het formuleren en implementeren van complete gezondheidsprogramma’s. Enkele cases van bedrijven die aan de slag zijn gegaan.
Een aantal uitspraken van de Hoge Raad tonen aan dat de werkgeversaansprakelijkheid niet ophoudt bij een veilige werkplek. U kunt uw werknemers nog zo’n goede werkplek volgens de wettelijke regels bieden, als er buiten die werkplek een ongeval met een werknemer plaatsvindt, dan kunt u toch aansprakelijk worden gesteld. Ook al heeft u op die situatie geen invloed. Goed werkgeverschap moet u namelijk altijd betrachten.
U stelt uw medewerkers centraal in uw onderneming. U bent ervan overtuigd dat er niets mis is met uw personeelsbeleid, want u hebt alleen maar tevreden werknemers. Maar is uw personeelsbeleid al leeftijdsbewust? Is het beleid misschien op dat punt voor verbetering vatbaar? Weet u dat de tijd nu rijp is om uw beleid te richten op de verschillende levensfases van de werknemer en wel vanaf het begin van de loopbaan, zodat de werknemer actief, vitaal en werkend ouder kan worden?
Gezondheidsbeleid hangt nauw samen met mensen en omstandigheden binnen en buiten uw organisatie. Het is belangrijk om te weten welke factoren uw gezondheidsbeleid positief en negatief beïnvloeden, zodat u er rekening mee kunt houden.
U gaat het administratief gemakkelijker krijgen, als u werknemers jonger dan 23 jaar met een kleine baan in dienst heeft/neemt. Het loon moet dan wel lager zijn dan een voor die leeftijd bepaalde loongrens (voor een 22-jarige geldt een loongrens van 600 euro per maand, voor een 18-jarige ligt dat op 275). U krijgt dan onder meer niet meer met loonheffingen te maken en bovendien heeft u minder informatieverplichtingen. De regeling geldt voor 2010. Het kabinet heeft de maatregel getroffen, omdat het tot de conclusie is gekomen dat de werkgeverslasten nu onevenredig hoog zijn.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling