Slechts 40 procent van de medewerkers van Nederlandse bedrijven en organisaties ervaart op dit moment voldoende waardering. Daarnaast zegt 15 tot 20 procent van de medewerkers helemaal geen erkenning, aandacht of beloning te ervaren.
De afgelopen jaren was er veel aandacht voor seksuele veiligheid. Toch signaleert maar één op de vier werknemers dat er meer aandacht is voor veiligheid op de werkvloer sinds de MeToo-beweging. Dat blijkt uit onderzoek (onder 1000 Nederlanders) door Workplace Giving, een bedrijf dat programma’s biedt voor vitaliteitsbeleid. Eén op de drie vrouwelijke millennials heeft zich daarbij wel eens onveilig gevoeld op het werk.
Iets meer dan de helft (52%) van de werkgevers heeft weleens een kandidaat geworven die toch niet bleek te passen bij het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half. In het onderzoek laat ruim zes op de tien (61%) managers weten dat zo’n mismatch vandaag de dag een nóg negatievere impact heeft dan 12 maanden geleden.
Snelgroeiende bedrijven hebben HR-teams die hecht samenwerken met senior management. Ze hebben een goed zicht op wat nodig is voor de business. Goede werving is opvallend genoeg geen hele belangrijke voorwaarde om snel te groeien.
Vrijwel alle werkgevers gebruiken in meer of mindere mate algoritmes voor werving en selectie. Dat het gebruik van algoritmes kan leiden tot discriminatie en uitsluiting is maar beperkt bekend. Ook controleren werkgevers systemen nauwelijks op eerlijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.
Bijna twee op de vijf Nederlanders (38%) maken zich nu al zorgen of hun salaris volgend jaar toereikend zal zijn voor hun levensonderhoud. Daarbij verwacht nog eens 34 procent dat zelfs hun jaarlijkse salarisstijging onvoldoende zal zijn om hun huidige levensstandaard in 2023 voort te zetten.
Werkgevers worstelen: thuiswerken, hybride werken of helemaal terug naar kantoor zo bericht Villa VdB. "Je hoort her en der dat er mailtjes verstuurd worden door bedrijven dat iedereen weer op kantoor moet komen", vertelt organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Ook onderzoeker Organisatiegedrag bij Universiteit Leiden Helen Pluut ziet dat men in het hybride werken nog echt zoekende is. “Hybride werken heeft grote voordelen, maar het moet wel in goede banen worden geleid”
Om iedereen gelijke kansen te bieden op de arbeidsmarkt en de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan start AWVN samen met 5 à 7 werkgevers Communities of Practice (CoP’s). Een jaar lang oefenen ze samen met een bewezen methode die inclusieve werving en objectieve selectie bevordert aldus de werkgeversorganisatie. Je kunt je organisatie nog aanmelden.
Een op vijf medewerkers valt onder de zogenaamde ‘Covid-19 zwijgers’. Ze houden (nog meer dan anders) hun mond over zaken op het werk. Sommigen vallen zelfs onder de 'gelaten, cynische zwijgers'. Dat blijkt uit onderzoek van Peggy De Prins, associate professor verbonden aan de Antwerp Management School. Ze geeft enkele aanbevelingen om de 'zwijgers' toch hun mening te laten delen.
54 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite om nieuwe medewerkers aan te trekken. Ook geeft meer dan de helft (52,6%) van de Nederlandse bedrijven aan dat ze het nog nooit zo moeilijk hadden om zich te positioneren als een aantrekkelijke werkgever.