Werkgevers moeten discriminatie beter bespreekbaar maken, bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken. Ook moet klagen over discriminatie op het werk of bij sollicitaties makkelijker worden. Dit bepleit de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vertrouwelijk conceptadvies aan het kabinet zo meldt De Volkskrant.
De Europese Commissie (EC) heeft kenbaar gemaakt dat de huidige invulling van het per 1 januari 2012 ingevoerde 150 km-criterium voor de 30 procent regeling in strijd is met het vrije verkeer van werknemers.
Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf werknemers. Deze twaalf werknemers hebben volgens de minister allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan je pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.
Salarisgegevens uitwisselen met de overheid is al jaren gestandaardiseerd. Via de aangifte loonheffing komen gegevens in de centrale polisadministratie bij UWV terecht als bron voor meerdere registraties. Toch kan de Belastingdienst een deel van de gegevens niet verwerken.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de introductie van een terugkeerpremie aan per 1 januari 2015 voor werkgevers die na een periode van eigenrisicodragerschap ZW (ERD-ZW) terugkeren naar de publieke verzekeraar UWV. De hoogte van de terugkeerpremie is nog niet bekend.
Wensmoeders met een kind dankzij een draagmoederschapsovereenkomst, hebben op basis van het EU-recht geen recht op bevallingsverlof, adoptieverlof of een gelijkwaardig betaald verlof.
Vakantiebijslag is geen nabetaling. Dat betekent dat als een werkgever eenmaal per jaar vakantiebijslag uitbetaalt, hij bij loonbeslag de vakantiebijslag aan de gerechtsdeurwaarder of uitkeringsinstelling moet afdragen. Dat heeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad bepaald.
Een op de zes Nederlandse werkgevers ziet veroudering van het personeelsbestand als een prominent thema binnen het personeelsbeleid. Bijbehorende uitdagingen zijn behoud van het werkniveau en de gezondheid van de werknemer, veranderende behoeften aan arbeidsvoorwaarden, stijgende arbeidskosten en meer aandacht voor gezondheid en zorg.
Vanaf april krijgt Nederland de beschikking over een eigen certificering voor HRM’ers: de Certified HR Professional (CHRP). De certificaten worden verstrekt door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP).
In de afgelopen 5 jaar zijn de arbeidskosten in Nederland met 11,7 procent gestegen. Daarmee zit Nederland iets boven de gemiddelde stijging van 10,4 procent in de eurozonelanden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling