Maar liefst 74 procent van werkend Nederland vindt zichzelf beter werk leveren dan zijn of haar manager. Dit blijkt uit een recente internationale poll van Monsterboard.nl waaraan 4.800 respondenten deelnamen.
Een aantal brancheorganisaties vreest dat veel werkgevers in hun sector volgend jaar kopje ondergaan door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Inmiddels heeft onder meer ook VNO-NCW een werkgroep gevormd om het probleem onder de aandacht te brengen.
Werkgevers zijn minder geneigd opleidingen aan te bieden naarmate werknemers ouder zijn en naarmate de aan de opleiding gerelateerde kosten hoger zijn. De investeringsbereidheid van werkgevers is groter wanneer oudere werknemers expliciet hun opleidingsinteresse kenbaar maken. Ook wat betreft maatregelen voor leeftijdsbewust personeelsbeleid lijken werkgevers selectief te zijn. Werkgevers zijn eerder bereid zogenoemde ‘ontziemaatregelen’ in te voeren dan 'ontwikkelmaatregelen'.
Werkgevers in Nederland zijn gemiddeld 33,10 euro per gewerkt uur kwijt aan arbeidskosten, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De verschillen per bedrijfstak zijn groot. Het CBS baseert de berekeningen op basis van gegevens uit 2012.
Besteed vanaf nu (extra) aandacht aan dossieropbouw, want vanaf 1 juli 2015 zit u vast aan een streng toetsingskader als u een medewerker wilt ontslaan wegens disfunctioneren. U kunt de medewerker pas ontslaan als u een gedegen, dus goed onderbouwd, dossier aan de kantonrechter kunt overleggen.
Duizend werkgevers hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Open voor 50-plus’ van MKB Nederland en UWV. De bedrijven ondersteunen de campagne door de belofte te doen dat zij tenminste één 50-plusser uitnodigen als zij een vacature hebben.
De beste bedrijven onderscheiden zich door doelgericht en gedisciplineerd te werken aan de ontwikkeling van hun talent. Zo kweken zij hun eigen top en ontwikkelen ze leiders voor de toekomt, die vernieuwing en transformatie bewerkstelligen. Cruciaal in een omgeving die steeds internationaler en dynamischer wordt.
Veel medewerkers worden extra ingezet tijdens aanvullende koopavonden en koopzondagen voor Sinterklaas en Kerst. Winkeliers hebben daarbij onvoldoende kennis van het aantal uren dat medewerkers daadwerkelijk extra ingezet mogen worden en op hoeveel pauze ze recht hebben. Ondernemers lopen daarom onnodig veel risico op boetes en tegelijkertijd zetten zij vaak meer medewerkers in dan daadwerkelijk noodzakelijk is.
In veel Nederlandse organisaties blijven kennislekken bestaan door het ontbreken van een goede on- en offboardingprocedure. Hoewel onderzoek laat zien dat de toegevoegde waarde van zelfstandige professionals (zp’ers) voor organisaties erg groot is, wordt veel van hun kennis en kunde nog onvoldoende geborgd. De problematiek rondom kennisborging blijft aanhouden, waardoor er steeds vaker een kennislek ontstaat. Iets waar organisaties nog onvoldoende de consequenties van inzien, stelt FastFlex.
Vier jaar geleden werden vijf kleine gemeenten samen gevoegd. De toenmalige gemeentesecretaris zag dat als een kans in plaats van een bedreiging. De ambtenaren hebben sinds die tijd zo veel mogelijk taken en bevoegdheden in eigen hand.