61 Procent van de HR-professionals geeft aan dat medewerkers HR vooral opzoeken voor zaken als salaris, verlof, verzuim en arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd zegt bijna 68 procent dat de directie verwacht dat HR vooral de rol van business partner speelt en bijdraagt aan de organisatieresultaten. Waar komt dat enorme verschil tussen de verwachtingen van medewerker en directie toch vandaan?
Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9 procent in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zo meldt European Job Index Robert Walters.
De overheid steekt 4 miljoen euro in een subsidie voor de vervanging van vervuilende bestelauto’s door schonere exemplaren. Er is Rotterdam ook 1,3 miljoen euro toegezegd voor de ondersteuning bij het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Werkgevers die na 1 juli van dit jaar een werknemer ontslaan, moeten de ontslagen werknemer een ‘transitievergoeding’ meegeven. Maar als de werkgevers op dat moment ook nog gebonden zijn aan een sociaal plan of cao-afspraken over ontslagvergoeding, gaan die afspraken voor. Ze hoeven dan dus niet óók nog die transitievergoeding te betalen.
De Wet werk en zekerheid bevat een weeffout waardoor Nederlandse werkgevers per 1 juli een onvoorziene kostenpost van zo’n 150 miljoen euro per jaar staat te wachten. De oorzaak: arbeidsongeschikte werknemers hebben recht op een transitievergoeding (de ontslagvergoeding nieuwe stijl).
De vereniging van recreatieondernemers, RECRON, vraagt dringend aan minister Asscher (SZW) en de Tweede Kamer om bij tijdelijke dienstverbanden de terugwerkende kracht in de regeling voor de transitievergoeding te veranderen. De sector wordt door de ketenregeling onevenredig hard getroffen aldus de vereniging.
Met name het inzicht in de tariefhoogte is sterk verbeterd. Deze groeiende bewustwording heeft te maken met de toenemende mate waarin HR- en inkoopmanagers beter omgaan met hun eigen data en die van andere partijen.
De werkdruk in Nederland neemt toe. Dat signaleert Effectory op basis van recent, grootschalig onderzoek uitgevoerd onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland. In 2012 beoordeelde 68 procent van de Nederlandse medewerkers haar werkdruk als goed. In 2015 is dit afgenomen naar 63 procent en het percentage blijft gestaag dalen.
Altijd en overal bereikbaar voor je werk. Het is slecht voor je gezondheid én relatie. Tot die conclusie komen wetenschappers aan de University of Surrey aldus Express.be.
Vakbond CNV had V&D vorige week opgedragen de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging uiterlijk woensdagmiddag terug te draaien. Nu de warenhuisketen dit niet heeft gedaan, stapt de vakbond naar de rechter. Hierop maakte V&D bekend de loonmaatregel te verzachten, zo bericht ANP.