Wanneer vertel je een werkgever dat je zwanger bent? Die vraag is best precair. Helemaal omdat eerlijk zijn over je zwangerschap voor werkgevers vaak reden is om je te weigeren, je contract niet te verlengen of je zelfs te ontslaan. Maar wat zowel vrouwen als werkgevers meestal niet weten is dat zo’n reactie op een zwangerschap discriminatie is. Dit blijkt ook weer uit een recente zaak bij het College voor de Rechten van de Mens.
Insolad, de vereniging van insolventieadvocaten, vindt dat bedrijven bij surseance van betaling net zo eenvoudig werknemers moeten kunnen ontslaan als bij faillissement. De vereniging stelt dat het nu vrijwel onmogelijk is een noodlijdende onderneming te reorganiseren, omdat personeel niet mag worden ontslagen.
V&D voert de beoogde salarisvermindering op dit moment niet door. Ook de salarissen van medewerkers die niet lid van een vakbond zijn, worden vooralsnog niet met 5,8 procent verlaagd.
De Nederlandse Bond van bemiddelings- en uitzendondernemers (NBBU) geeft aan gematigd positief te zijn over de overgangsregeling voor de transitievergoeding die minister Asscher (SZW) aan de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt. “De overgangsregeling biedt in elk geval meer rechtszekerheid en dus meer duidelijkheid voor werkgevers. Met deze duidelijkheid haalt de regeling de grootste onzekerheid uit het oorspronkelijke plan”, zo vindt de brancheorganisatie voor flexondernemers.
Er komt een overgangsregeling voor de transitievergoeding om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers in de horeca, recreatie en tuinbouwsector niet opnieuw ingehuurd worden en werkgevers met andere tijdelijke werknemers aan de slag gaan. Vanaf 1 juli 2015 hebben tijdelijke werknemers recht op een transitievergoeding als na ten minste twee jaar de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd door de werkgever. De hoogte daarvan wordt in het oorspronkelijke voorstel bepaald door de gewerkte periodes van voor 1 juli 2015.
"We moeten ons realiseren dat er steeds meer loopbaanwisselingen op onze weg komen," aldus voorzitter Arend van Wijngaarden van CNV Vakmensen in het Financieel Dagblad. Hij ziet dat werknemers in toenemende mate ‘inkopers van hun eigen HR-diensten’ worden. Om die reden heeft hij een aparte bv opgericht, James, een platform voor ‘werkende Nederlanders die normaal gesproken geen affiniteit hebben met vakbonden.’
De WKR-regels voor arbovoorzieningen zijn versoepeld; er geldt per 1 januari 2015 een gerichte vrijstelling. Dit houdt in dat werkgevers arbovoorzieningen onbelast aan hun werknemers kunnen vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.
De loondoorbetalingsplicht bij ziekte is een zware last voor werkgevers. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stellen de werkgeversorganisaties in ‘Kansrijk’ een groeiagenda voor het mkb ‘Kansrijk’, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede.
Een burn-out komt steeds vaker voor binnen een organisatie en vormt een steeds belangrijker aandachtspunt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half.
De premie is niet alleen voor uitkeringen, maar ook voor scholing en bemiddeling naar nieuw werk. Hierover zijn werkgevers, vakbeweging en onafhankelijke kroonleden het eens geworden in de Sociaal Economische Raad (SER) aldus de Volkskrant die een conceptadvies aan het kabinet in handen heeft.