Ruim 10 procent van alle uitgaven door de Nederlandse overheid was in 2013 bestemd voor het opvangen van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Dat is het hoogst binnen de Europese Unie. Dit meldt Nu.nl op basis van cijfers uit 2013 en 2014 van statistiekbureau Eurostat.
Een hogere gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand betekent minder mobiliteit, minder instroom en meer verzuim. Bij het opstellen van HR-doelstellingen en -beleid omtrent mobiliteit, personeelsplanning en verzuim moet HR dan ook ter dege rekening houden met de leeftijd van het personeel.
Naarmate werkgevers meer tijdelijk personeel in dienst hebben, investeren ze aanzienlijk minder in opleidingen. Daarmee lopen ze het risico dat de organisatie het aanwezige potentieel van medewerkers met een tijdelijk contract niet optimaal benut.
Werknemers in een leerwerkplek hebben ook recht op een transitievergoeding. De opleidingskosten kunnen wel in mindering worden gebracht op de aan de periode van opleiding toe te rekenen transitievergoeding.
Per 1 juli 2015 is het nieuwe ontslagrecht van kracht. Een onderdeel van het nieuwe ontslagrecht is de transitievergoeding. Deze vergoeding vervangt de ontslagvergoeding op grond van de kantonrechtersformule. Met betrekking tot de inhouding van loonheffingen over de transitievergoeding moet de groene tabel voor bijzondere beloningen worden toegepast.
Is het versturen van een WhatsApp met de mededeling dat het contract niet wordt verlengd ook schriftelijk? In een recente zaak meldde een werkneemster met een contract voor een half jaar zich ziek. Via WhatsApp werd vervolgens gediscussieerd over de vraag of ze wel of niet ziek was.
De arbeidsmarkt profiteert steeds meer van het herstel van de economie. Op dit moment zijn het vooral jongeren die hiervan de vruchten plukken; een gebruikelijk patroon. Toch zijn er ook steeds meer lichtpuntjes voor oudere werkzoekenden.
Werkgevers en vakbonden maken vaker vernieuwende afspraken in cao’s. In 8 op de 10 nieuwe cao’s staat inmiddels een afspraak over het vergroten van de werkmogelijkheden voor werknemers (duurzame inzetbaarheid), in meer dan de helft van de in 2015 afgesloten cao’s is een afspraak vastgelegd over grotere flexibiliteit voor bedrijf en/of werknemers.
Demotie, waarbij medewerkers gevraagd wordt een stapje terug te doen, is voor een op de vier organisaties onderdeel van het HR-beleid. Ook de versobering van arbeidsvoorwaarden blijft een belangrijk HR-thema. Hoewel het thema minder hoog op de agenda staat in vergelijking met vorig jaar, vragen werkgevers hun medewerkers nog steeds concessies te doen ten aanzien van hun beloning. Meest voorkomende maatregel is het beperken van de reguliere salarisverhoging.
Het kabinet vindt dat alle werkenden een toereikend pensioen moeten kunnen opbouwen. Daarnaast moeten mensen beter zicht krijgen op hun eigen persoonlijke pensioenopbouw, op basis van solidariteit, collectieve risicodeling en heldere afspraken daarover. De huidige doorsneesystematiek wordt afgebouwd. Dat zijn de drie belangrijke pijlers van de Hoofdlijnennota die staatssecretaris Klijnsma namens het kabinet maandag 6 juli presenteerde over de toekomst van het pensioenstelsel.