Het kabinet heeft het voornemen de Sociaal-Economische Raad (SER) komend jaar om advies te vragen over onder meer de flexibele inzet van mensen binnen organisaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over flexibiliteit in werkplaats- en tijd, functieroulatie en variabel belonen. Het kabinet wil verder weten wat zulke flexibiliteit organisaties oplevert en welke gevolgen het heeft voor de werknemers van de organisatie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Gedetacheerden en uitzendkrachten tellen ook mee voor Quotumwet arbeidsbeperkten. Dat staat in het concept regeling Besluit register inleenverbanden Quotumwet gezet dat openbaar is gemaakt via internetconsultatie.
Volgende week praat de Eerste Kamer over het wetsvoorstel aanpak schijnconstructies. Een wetsvoorstel dat nogal onduidelijk is waardoor bedrijven er mogelijk voor kiezen om juist minder zzp’ers in te zetten. Dit zeggen meerdere organisaties in gesprek met BNR nieuwsradio.
Het afblazen van het Belastingplan 2016 heeft gevolgen voor de loon- en inkomstenbelasting. Wat de loonbelasting betreft voelen werknemers, als de Eerste Kamer op 15 december a.s. niet akkoord gaat met het Belastingplan 2016, vanaf april 2016 een negatief effect op hun loonstrook.
Het transitieplan invoering Wet dereguleringbeoordeling arbeidsrelaties (DBA) ligt bij de Eerste Kamer. Het transitieplan is opgedeeld in verschillende fasen. De DBA vervangt de Verklaring arbeidsrelatie.
Schiphol heeft een eigen cao. Een mooie cao, daar zijn werkgever en werknemer het over eens. Niet voor niets werd Schiphol in 2014 vijfde werkgever van Nederland. Tot 2011 kregen medewerkers een grijs boekje van ruim 230 pagina’s met alle cao-bepalingen. Maar arbeidsvoorwaardenmanager Ronald Kliphuis merkte dat medewerkers dat boekje nauwelijks raadpleegden en dat de bepalingen nogal eens tot misverstanden leidden. Blijkbaar was de tekst niet toegankelijk genoeg en Kliphuis besloot daar iets aan te doen. Een cao is tenslotte niet zomaar een tekst, maar een contract. En contractpartijen moeten wel snappen wat ze hebben afgesproken. Maar kan dat zomaar, een cao herschrijven?
Stress op de werkvloer is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een direct gevolg van de toenemende werkdruk in Nederland. Ruim een derde van de medewerkers vindt de dagelijkse werkdruk te hoog of veel te hoog. Waarom hebben zo veel mensen hier last van? En wat kan er gedaan worden om de werkstress op grote schaal te doen afnemen?
Sinds 1 januari 2013 geldt een wettelijk streefcijfer van minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de raad van bestuur (‘rvb’) en raad van commissarissen (‘rvc’) van grote vennootschappen. Het streefcijfer maakt deel uit van de wet bestuur en toezicht (‘Wbt’). De Bedrijvenmonitor Wet bestuur en toezicht 2012-2015 laat zien dat dit streefcijfer bij lange na niet wordt gehaald.
Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak last, namelijk 17 procent. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”.
In dit laatste artikel met betrekking tot HR-eindejaarstips 2015 wijzen wij u op de veranderingen die vanaf 2016 plaatsvinden in de afdrachtvermindering S&O en het vervallen van de WKA-depotrekening bij de Belastingdienst. Ook benadrukken wij u het belang van de WKR-administratie, die voor het eind van dit jaar op orde moet zijn.