Het gaat beter met het bedrijfsleven en daar willen we in Nederland graag snel iets van terug zien in het salaris of in de vorm van een extraatje. Werkenden denken dat 2015 voor hun werkgever een beter jaar was dan 2014 en dat 2016 nóg beter wordt. Vier van de tien werknemers rekenen dan ook op een salarisverhoging. 43 Procent verwacht een bonus te ontvangen.
Waar vorig jaar de bonussen van CEO's in Nederland het minst stegen, ziet een jaar later driekwart van de CEO's van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven deze toenemen. Deze stijging staat los van de winstgevendheid van de onderneming, zo blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder CEO’s van 669 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Nederlandse werknemers ruilen steeds vaker hun baan bij een groot bedrijf in om bij een kleine organisatie te kunnen werken. Dat suggereert recente data van LinkedIn. Grote bedrijven zijn in Nederland opvallend aan het krimpen, terwijl kleine organisaties het afgelopen jaar juist een sterke groei doormaakten.
De arbeidsmarkt herstelt zich langzaam van de crisis: het aantal vacatures neemt toe, terwijl het aantal banen stabiliseert. Ook het percentage werklozen stabiliseert rond 7 procent. In vergelijking met de rest van Europa groeit het tijdelijk werk voor alle opleidingsniveaus in Nederland sterk. Dit zijn enkele belangrijke punten uit de SCP-publicatie De sociale staat van Nederland 2015. Dit tweejaarlijkse rapport, onder redactie van dr. Rob Bijl, dr. Jeroen Boelhouwer, drs. Evert Pommer en dr. Iris Andriessen, geeft een beeld van de sociale situatie in Nederland.
In het derde kwartaal zijn 95.000 personen werkloos geworden na het verlies van hun baan. Dat is 1,1 procent van alle werkenden. Het laagste aantal sinds het begin van de economische crisis in 2008 zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Benut u verschillen tussen mensen in uw organisatie optimaal? En staat uw organisatie open voor werknemers met onzichtbare beperkingen, zoals autisme? Met een goed diversiteitsbeleid kunnen werkgevers mensen met bijzondere kwaliteiten binnenhalen, binnen houden en optimaal laten functioneren. De nieuwe checklist voor werkgevers van Vanuit autisme bekeken is een hulpmiddel voor werkgevers om hun diversiteitsbeleid te ontwikkelen door autisme als graadmeter te nemen.
De e-learningbudgetten in organisaties in Nederland met 100 of meer werknemers zijn in twee jaar met 15 procent gestegen. Organisaties voorzien dat een kwart van het opleidingsbudget wordt uitgegeven aan e-learning. Dit en meer blijkt uit de 23e meting onder HR-directeuren en opleidingsverantwoordelijken van NIDAP Marktonderzoek Opleidingsmarkten.
Volgens arbeidsrechtadvocaten werkt de Wet werk en zekerheid averechts. Dat meldt Nieuwsuur naar aanleiding van een enquête die het actualiteitenprogramma hield onder de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).
Zo’n 20 procent van alle werknemers krijgt geen kerstgeschenk van hun werkgever. Dit terwijl de meerderheid van de werknemers tevreden is over het geschenk van de baas: 84 procent van de werknemers is er blij mee. Dit blijkt uit onderzoek door DJV Insights in opdracht van Tempo-Team.
Staatssecretaris Klijnsma past de regels rondom de bijbetalingsplicht van werkgevers bij het overhevelen van een pensioen aan. Dat komt omdat mensen die na 1 januari 2015 van baan zijn gewisseld of in de toekomst van baan wisselen, het pensioen dat ze bij hun oude pensioenuitvoerder hebben opgebouwd, kunnen laten overdragen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe baas. In dat geval kunnen zij ook de waarde van hun pensioen overdragen dat is opgebouwd bij vorige werkgevers. De wettelijke regel dat een aanvraag tot waardeoverdracht van een pensioen binnen zes maanden moet worden gedaan, is op 1 januari 2015 vervallen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling