Bijna 50% van de Nederlandse werknemers werkt ten minste de helft van de dag ergens anders dan op kantoor. Tegelijkertijd wordt thuiswerken steeds minder populair.
Van de werknemers in magazijnen en werkplaatsen zegt 11 procent dat het wachten is op een ernstig ongeluk op het werk, omdat de veiligheid te wensen overlaat. Vooral vloeistoffen en chemische stoffen blijken een belangrijk veiligheidsrisico te vormen. Dit blijkt uit onderzoek van Manutan onder ruim 1200 werkende Nederlanders, waarvan zo’n 700 in magazijnen en werkplaatsen.
Philips wint voor het tiende jaar op rij de prijs voor de beste reputatie, uitgereikt door het Reputation Institute Nederland in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). De onderzoekers verklaren dit door het innovatieve vermogen van het bedrijf om zichzelf opnieuw uit te vinden. Meer in het algemeen gesproken blijkt een hoge reputatiescore samen te hangen met vier zaken:
Van de Nederlandse kiesgerechtigden neemt bijna de helft (48 procent) in zijn of haar stemkeuze voor de aankomende verkiezingen de plannen van de politieke partijen op het gebied van de arbeidsmarkt mee in overweging. Dat blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Indeed, uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.
Nederlandse medewerkers zijn trots op hun werk en gaan elke dag met plezier aan de slag. Ruim 86% van de medewerkers geeft aan trots te zijn op het werk dat ze doen. De stelling ‘Ik vind mijn werk leuk’ wordt gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 8,0. Dat blijkt uit recent, grootschalig onderzoek van Effectory, uitgevoerd onder 300.000 medewerkers in Nederland.
Ruim vier op de tien werkenden geven aan dat zij regelmatig buiten kantoortijden aan het werk zijn. Vooral zelfstandigen werken vaak (ook) ’s avonds en in het weekend. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over 2016.
73 procent van de Nederlandse werkgevers laat beschikbare sociale verzekeringsregelingen (SV-regelingen) intern onbesproken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson. De overheid verstrekt tal van korting- en subsidieregelingen om werkgevers te stimuleren specifieke categorieën werknemers in dienst te nemen en te houden. Echter hebben werkgevers een gebrek aan kennis om deze regelingen effectief in te zetten.
Het moet makkelijker worden om werknemers te ontslaan en de AOW-leeftijd mag omhoog. Dat zegt het merendeel van 3.000 ondernemers die het Ondernemerskieskompas van BNR en MKB-Nederland hebben ingevuld.
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen niets liever dan mensen in vaste dienst nemen, maar dan moeten wel de regels bij ziekte en voor ontslag worden aangepakt. Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen donderdag in De Telegraaf. ‘Alleen zo kan de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt worden aangepakt.’
Nederlanders zijn de gelukkigste Europeanen op de werkvloer. Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers (76%) is tevreden over zijn werk. Het optimisme komt voort uit de mogelijkheden om thuis te werken, de goede werk-privé balans en fijne relaties met collega’s. Ook ervaren relatief weinig Nederlanders stress. Polen is de runner up als het gaat om tevreden werknemers (74%), gevolgd door Zwitserland (73%). Italië beschikt over de minst tevreden werknemers van Europa.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling