“Werkstress wordt op een verkeerde manier beoordeeld en behandeld. Er wordt niet naar de juiste oorzaken gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet,” aldus Prof. dr. Van Rhenen, Chief Health Officer bij Arbo Unie. Volgens de hoogleraar wordt vooral gekeken naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties.
Werknemers zijn minder bereid tot bemiddeling dan werkgevers. In verhouding tot werkgevers, vragen werknemers minder vaak mediation aan en weigeren ze voorstellen tot bemiddeling relatief vaker.
Driekwart (75%) van de Europese werknemers houdt werk en privé liever gescheiden. Ondanks deze voorkeur geeft bijna een derde (31%) van de werknemers aan géén goede balans tussen werk en privéleven te hebben. In Nederland kiest 70% ervoor om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden, bij 25% van de Nederlandse werknemers is dit in hun huidige baan nog niet altijd het geval.
Klachten die voortvloeien uit fysieke belasting, liggen aan de basis van 29,8 procent van het werkgerelateerde verzuim: 18,5 procent komt door zwaar werk, 11,3 procent door repetitief werk (NEA, 2017). Daarmee staat fysieke belasting, na werkstress, op de tweede plaats van werkgerelateerde verzuimoorzaken. Hoe krijg je daar als organisatie grip op, welke risico’s zie je misschien over het hoofd? En hoe zorg je voor de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers?
De arbeidsmarkt krijgt de komende jaren te maken met fundamentele veranderingen, zoals robotisering en platformisering. Daarnaast hebben mensen andere wensen over de vormgeving van hun werk dan vroeger. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in de manier waarop we de arbeidsmarkt organiseren. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een onafhankelijke commissie van experts onder leiding van Hans Borstlap gevraagd hier advies over uit te brengen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen een vast contract te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt.
Bedrijven die actief werken aan hun cultuur zijn aantoonbaar succesvoller; niet alleen hebben ze vaak een hogere omzet, maar hun digitale innovaties hebben ook een hogere slagingskans. Dat blijkt uit onderzoek van Cognizant en HfS Research.
Meer werknemers uit de auto en op de fiets. Dat is waar 11 werkgevers zich samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) actief voor in gaan zetten. Zij noemen zich sinds 1 november fietsambassadeur. Van Veldhoven wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen.
Bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht zijn de grootste energieslurpers voor millennials. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door generatie-experts onder 3300 Nederlandse jongeren op de werkvloer.
De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog. In 2024 hebben mensen recht op AOW met 67 jaar en drie maanden. Daarmee blijft de AOW-leeftijd gelijk in 2022, 2023 en 2024.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling