Het nieuwe jaar is ingeluid. Vol goede voornemens: meer bewegen, een paar kilo eraf, meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden, stoppen met roken. Veel van die voornemens gaan over gezonder leven en een betere balans. Een mooi streven dat je ook in je organisatie kunt doortrekken. Tips vanuit diverse invalshoeken om dit jaar goed uit de startblokken te komen.
Niet twee dagen, maar een hele week vrij na de geboorte van een baby. Dat krijgt de partner van de moeder vanaf 1 januari 2019.
Zwangere werknemers hebben rond de bevalling recht op verlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Hiervoor is een zwangerschapsverklaring nodig, die de werknemer dient op te vragen bij de huisarts of een verloskundige. In deze verklaring staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld.
Volgens arbeidsrechtadvocaat Peter Vas Nunes discrimineren werkgevers hun werknemers doorlopend – bewust en onbewust. In zijn praktijk heeft hij een aantal discriminatiezaken behandeld waarbij hij meestal de werkgevers vertegenwoordigde.
Werkgevers betalen in 2019 meer voor hun personeel. Weliswaar dalen de sectorpremies, maar werkgevers zijn meer kwijt aan andere algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf).
Het netto bedrag dat onderaan de streep op de loonstrook staat, stijgt in 2019 voor vrijwel alle werknemers. Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. Daar tegenover staat een hoger belastingtarief op vakantiegeld en bijzondere beloning zoals een 13e maand zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.
Het kabinet ziet af van de geplande bezuiniging op de arbeidsongeschiktheidswet, de WIA. Werkgevers en werknemers gaan zich inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer van zieke werknemers. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit afgesproken met de werknemersorganisaties.
Kleine werkgevers hebben moeite om twee jaar lang loon te blijven doorbetalen aan werknemers die ziek zijn. Vanwege deze verplichting twijfelen ze ook om mensen in vaste dienst te nemen. Daarom komen er maatregelen die het voor kleine werkgevers makkelijker, duidelijker en goedkoper maken om loon door te betalen bij ziekte. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de werkgeversorganisaties hebben hier afspraken over gemaakt. Zij hebben een convenant getekend met het Verbond van Verzekeraars.
Per 1 januari 2019 veranderen onder meer uitkeringsbedragen, transitievergoeding en pensioenen. We zetten de relevante veranderingen voor u op een rij.
De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.