"De schaarste aan personeel zou moeten leiden tot hogere beloningen, maar dat zien we niet terug op de arbeidsmarkt."
Ongewenst gedrag op de werkvloer: werkgevers nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Een overgrote meerderheid van de HR-professionals zet zich actief in om de bedrijfscultuur en omgangsvormen op de werkvloer te verbeteren zo blijkt uit het HR Trend-onderzoek van adviesbureau Berenschot onder ruim 800 HR-professionals.
AI-systemen worden onder meer gebruikt bij klantenservices en in de zorg.
Volgens de KvK denken startende ondernemers onterecht dat ze met die rechtsvorm de risico's van schijnzelfstandigheid omzeilen.
Leidinggevenden vinden het eng om te praten over gevoelige onderwerpen als feminisme en seksuele diversiteit, terwijl medewerkers daar minder moeite mee hebben.
Digitale overbelasting leidt tot stress en verminderde productiviteit. Psychologen Rita Zijlstra en Rijn Vogelaar maken zich sterk voor 'digitaal welzijn' op de werkvloer. Ze pleiten voor 'bewustwording, goede afspraken en vaardigheden die passen bij hoe ons brein werkt'.
Met wie werk je het liefst samen? Met mensen van je eigen generatie zo blijkt. En met wie het minst? Met gen Z volgens alle generaties.
Onderzoeker waarschuwt voor 'symbolische maatregelen' als een diversiteitsdag of bewustwordingstraining.
Zzp'ers die minder dan 36 euro per uur verdienen worden beter beschermd.
Een medewerker werd ontslagen omdat hij bedrijfsgevoelige informatie invoerde in ChatGPT.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.