´Godfather of AI´ ziet nu al massale werkverdringing en grootste bedreiging voor het menselijk welzijn.
Arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma deelt een praktijkvoorbeeld van een ontslag op staande voet vanwege AI-gebruik, en legt uit waarom goede afspraken cruciaal zijn.
AI-'werknemers' die zelfstandig zakelijke besluiten nemen, hebben de toekomst, zo denken ze in de VS. Toch is het niet zonder risico's.
De opkomst van AI verandert het HR-landschap fundamenteel. Van het automatisch opstellen van vacatureteksten tot het analyseren van personeelsdata: kunstmatige intelligentie biedt heel veel mogelijkheden. Maar deze technologische vooruitgang brengt ook juridische en ethische uitdagingen met zich mee. Met name rondom privacy, discriminatie en transparantie. HR-professionals bevinden zich in de voorhoede van deze verandering. Zij moeten niet alleen weten wat AI kan, maar ook wat het mág.
Algoritmisch management wordt steeds vaker ingezet in traditionele organisaties, met zowel positieve als negatieve gevolgen. Het kan leiden tot meer controle en minder autonomie, maar ook tot meer vrijheid wanneer routinetaken worden geautomatiseerd. Transparantie en betrokkenheid van werknemers zijn cruciaal bij de implementatie van deze technologie.
IBM heeft AI-agents ingezet om het werk van ‘een paar honderd’ HR-medewerkers over te nemen. Door deze besparingen kan het automatiseringsbedrijf meer programmeurs en salesmensen aannemen.
Maar liefst 62% van de gebruikers vindt sneller geschikt talent, terwijl 68% aangeeft minder tijd kwijt te zijn aan repetitieve taken.
Ambtenaren gebruiken de chatbot onder meer voor tekstproductie en documentanalyse. Het systeem is veilig en privacyvriendelijk, omdat alle data binnen de gemeente blijft.
Middenin de AI-revolutie vechten we voor een nieuw werknemersrecht: zinvol werk waarin menselijkheid, beroepstrots en autonomie overeind blijven.
AI-tools worden in toenemende mate gebruikt om zelfevaluaties bij werknemers over hun prestaties af te nemen. Ook kunnen ze helpen bij het aanpakken van vooroordelen en subjectiviteit bij traditionele functioneringsgesprekken. Daarbij is menselijk toezicht nog steeds cruciaal, stellen experts, opgetekend door Business Insider.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling