Het bewust maken, benoemen, zichtbaar maken en bespreekbaar maken van Mentaal Verzuim is de enige geloofwaardige weg om véél sneller tot een écht vitale, mentaal schone(re) en sterke(re) organisatie te komen. Met de snelst realiseerbare cultuuromslag waarin mensen elkaar versterkend willen, kunnen en durven bijsturen om het juiste goed te doen.
De Wet werken waar je wilt, dat een recht op thuiswerken zou vastleggen, komt er voorlopig niet. Maar thuiswerken is een blijvertje, óók na de coronacrisis. Wat brengt dat voor Arbo-verplichtingen en risico’s voor aansprakelijkheid met zich voor de werkgever?
We leven in bijzondere tijden die veel van ons vragen. Wat is er nu minimaal nodig voor een reorganisatie? En welke informatie is daarbij onontbeerlijk?
Diversiteit en Inclusie (D&I) zijn voor bedrijven en organisaties van steeds groter belang. Niet alleen om ethisch en maatschappelijk bewust te handelen, maar ook omdat uit onderzoek blijkt dat geïncludeerde medewerkers hun bedrijf hoger waarderen, meer betrokken zijn en betere resultaten leveren. Een bekend mediabedrijf benaderde ons daarom met de volgende drie vragen: Hoe is het gesteld met D&I op onze werkvloer? Leidt D&I bij ons ook tot een betere bedrijfsvoering? Wat zouden we kunnen verbeteren?
Corona heeft enerzijds gemaakt dat we in versneld tempo nieuwe zaken te leren hebben door online werken. Vernieuwing in ritmes en tooling. Anderzijds is er door minder contact veel ‘jeu’ van het werken verloren gegaan, die juist vaak voor verbinding en creativiteit zorgen. Je hebt nog meer eigen regie nodig opdat je je motivatie, innovatie en leren op peil kunt houden. Assessment en training op de 8 pijlers van veerkracht maakt dat je mentaal in conditie blijft.
Werkvermogen is: ‘de mate waarin een medewerker lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren, nu en in de nabije toekomst.’ De variabelen die het werkvermogen bepalen worden samengevat in het ‘Huis van Werkvermogen’. Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie.
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de meeste reorganisaties mislukken: ze worden te laat ingezet of ze duren te lang. Dan wel kosten ze teveel of zorgen ze voor kwaliteitsverlies en reputatieschade. Dat roept de vraag op, hoe je het dan wel goed kan doen. De Schijf van vijf, ofwel de DO's van reorganisaties.
Uit de vele onderzoeken die zijn gedaan, blijkt dat een groot deel van de medewerkers een hybride vorm van werken – een combinatie van op kantoor werken en thuiswerken – ziet zitten. Dat geeft organisaties nieuwe uitdagingen. Zeker organisaties die al bezig zijn met veranderen en dus duidelijke veranderambities hebben. Vooral voor HR, Communicatie en leidinggevenden. Lees onze 7 tips.
‘Laat mij/ons (van HR) dat maar even doen…’ HR neemt de leiding, maar…. heeft niets te vertellen, dus wordt achteraf en soms publiekelijk gecorrigeerd. Het gevolg: verlies van vertrouwen in het reorganisatieproces. Het geloof in eigen kunnen wordt aangetast en leidt tot verminderde motivatie bij HR. En, dat terwijl er juist nog zo veel moet gebeuren! Acties moeten vooraf afgestemd zijn, zowel qua inhoud als qua timing. De kans op ‘terugfluiten’ moet zo klein mogelijk zijn. Liever geen VAR-momenten dus…
Reorganisaties zijn momenteel weer aan de orde van de dag. Ze zijn ook niet van vandaag of gisteren. We hebben er al heel wat achter de rug. Toch gaat het meestal mis…, zo horen we achteraf.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling