De laatste jaren hebben wij heel veel plannen ontwikkeld. We hadden een duidelijke visie en concrete stappen beschreven voor de uitrol. Nu ik terugkijk is er bijna niets van terechtgekomen. Al die mooie plannen zijn óf volledig veranderd óf helemaal vastgelopen. Ik vraag me meer en meer af wat ik hier loop te doen. Niets lukt. Ligt het aan mij of ben ik als HR-professional gewoon machteloos?
Vrijwel iedereen die een bezielende carrière nastreeft voelt zich wel een onrustig of onzeker. Gestimuleerd door veranderingen in onszelf of onze omgeving vragen we ons af wie we zijn en wat onze toegevoegde waarde is. Het DNA-model© heeft al honderden mensen geholpen bij het formuleren van een antwoord op de vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’.
De wettelijke regeling over de opzegtermijn is eenvoudig: de opzegtermijn voor de werknemer is altijd één maand, en voor de werkgever is de lengte afhankelijk van de duur van het dienstverband. Veel arbeidsovereenkomsten verwijzen simpelweg naar deze wettelijke regeling. Contractuele afwijking van die hoofdregel mag, maar onder voorwaarden. Daarover heeft de Hoge Raad in een arrest van 1 mei 2015 nog eens duidelijkheid geschapen.
Bij het werven en selecteren van nieuwe medewerkers werd voorheen vooral gekeken naar competenties, kennis en ervaring. Deze zaken zijn nog steeds belangrijk, maar andere dingen zijn nu nog veel belangrijker.
Wie het perfecte team wil samenstellen, moet naar The Beatles kijken. ‘Are you a John or a Paul?’ is al sinds de jaren '60 een veelgehoorde vraag op feestjes. Voor wie met personeelsbeleid te maken heeft is die vraag niet alleen amusant, maar ook heel relevant.
Steeds meer grote organisaties zijn bezig met het uitbouwen van hun HR analytics expertise. Sommigen doen dat intern, anderen dan weer met het gebruik van externe ondersteuning. Het is overduidelijk dat organisaties meer inzichten willen verwerven in de relatie tussen investeringen in HR praktijken en de uitwerking ervan op de output van hun organisatie, onder welke vorm dan ook. Luk Smeyers vat voor u zijn voornaamste geleerde lessen uit zijn projecten van 2014 samen.
De meeste organisaties worden gedreven door een droom, een visie, de wens om een bijdrage te leveren. Maar hoe zet je deze droom op effectieve wijze om in actie? Hoe kun je als bedrijf groeien en bloeien? Wat is ervoor nodig om betere resultaten te behalen?
Maar ook: werkgevers die meebetalen om je zo (nog een tijdje) vast te kunnen houden
EMPLOYEE ENGAGEMENT is een term die zich lastig laat vertalen in het Nederlands, vaak wordt het vertaald als betrokkenheid, tevredenheid en bevlogenheid van werknemers. Het staat tegenwoordig sterk in de belangstelling bij veel organisaties, academici, consultants en onderzoekbureaus. En terecht want employee engagement kan organisaties veel opleveren, (wetenschappelijk) onderzoek toont een statistische relatie aan tussen engagement, productiviteit, prestaties, retentie van personeel, winstgevendheid en klanttevredenheid.
Ok, ik geef het direct toe. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt en het CV als negatief selectie instrument gebruikt bij sollicitatieprocedures. In mijn recente verleden als directeur van een bedrijf met zo’n 200 mensen op de loonlijst, plaatsten we dikwijls vacatures, voor psychologen, officemanagers etc. Publicatie van een vacature is een mooie manier om te laten zien dat het goed gaat met je bedrijf. Op haar kamer zat mijn HR-manager verstopt achter een stapel van 531 brieven met CV. Of er een idee was, hoe deze stapel hanteerbaar te maken. Gelukkig bood het CV uitkomst op basis van objectieve criteria, gelet op de gewenste samenstelling van het team uiteraard.