Sinds 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht om de werknemer uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (van langer dan zes maanden) al dan niet wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden. Wat wordt verstaan onder een maand van tevoren? Wat wordt verstaan onder schriftelijk? En wat zijn de gevolgen indien er niet tijdig of niet schriftelijk wordt aangezegd?
Steeds meer bedrijven, groot en klein, zijn overtuigd van de nut en noodzaak van HR-analytics. Als HR-analytics goed wordt ingezet helpt het bedrijven bijvoorbeeld om de bijdrage van HR aan het behalen van organisatiedoelen feitelijk te onderbouwen. Welke methoden kun je inzetten voor impact met HR-analytics op de organisatie?
Goede arbeidsvoorwaarden kunnen een positief effect hebben op de tevredenheid, betrokkenheid en trots van uw medewerkers. Maar dan moeten zij wel weten wat de werkgever allemaal voor ze geregeld heeft. Wist u dat 48% van de medewerkers een globaal beeld heeft hoe hun arbeidsvoorwaarden eruit zien en dat slechts 9% van de werknemers exact weet welke arbeidsvoorwaarden zijn werkgever biedt?
Als werkgever bent u aansprakelijk voor illegaal gekopieerde software die is geïnstalleerd door een van uw werknemers. Ik kijk niet heel raar op van deze recente uitspraak*, maar wel dringt zich direct de vraag bij me op of de werkgever dit ook had kunnen voorkomen en of hij de schade kan verhalen op de betreffende werknemer. Op beide vragen geef ik in dit blog antwoord.
De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. Steeds meer mensen werken in organisaties die flexibel zijn. Snel en creatief reageren op vragen uit de markt, op veranderende eisen en wensen van klanten is het motto geworden. Daardoor zijn de structuren van veel organisaties de laatste decennia veranderd en vragen organisaties van medewerkers meer flexibiliteit. Organiseren met talenten van medewerkers staat centraal.
Ook tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kan de werknemer vakantiedagen opnemen. Soms is de bedrijfsarts van oordeel dat de voorgenomen vakantie een negatief effect zal hebben op het re-integratieproces. In dat geval kan de werkgever zijn toestemming onthouden aan het verzoek van de zieke werknemer om vakantiedagen op te nemen. Maar wat als de werknemer dan toch gewoon met vakantie gaat?
De top 3 leertrends in organisaties is in oplopende volgorde: 1. meer interne kennisdeling, 2. meer begeleiding/coaching door collega’s en 3. meer eigen initiatief van werknemers. Dat klinkt mooi, maar hoe bereik je dit in de praktijk?
Een veelgestelde vraag door klanten en lezers is wat het komende jaar de dominante HR-thema’s zullen zijn. Aan het begin van dit nieuwe seizoen daarom mijn top 3.
HR-professionals blijken het heel lastig te vinden om een Strategisch HRM-plan vorm te geven. Er spelen vragen als: hoe doe ik dat, en met wie doe ik dat? Vaak hoor je dat mensen al wel drie keer een Strategisch HRM-plan gemaakt hebben, maar dat dit elke keer in een kast belandt. Of dat ze het wel een keer geprobeerd hebben, maar niet weten waar te beginnen. Daarom hier enkele tips.
Van drie losse bv’s naar één bedrijf. Dat is de uitdaging die bij Green Connect, Rose Connect en OZ Import. Wendy Buskermolen, personeelsfunctionaris bij Green Connect, won de HR Challenge kennisquiz en daarmee een plaats in de nieuwe opleiding HR Business Development Program (HRBDP) van HR Academy. Ze vertelt over haar verwachtingen en de manier waarop zij denkt dat HRBDP kan bijdragen aan haar HR-vraagstuk.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling