Logo
  • Nieuws
  • 24 april 2008
  • Anika Bongers
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Wat kost ontslag gepensioneerde medewerkers?

De politiek wil graag dat medewerkers ook na hun pensioen nog blijven doorwerken, maar werkgevers zijn terughoudend vanwege de potentieel hoge kosten. Eén van de relevante vragen is of medewerkers na de ingangsdatum van hun (vroeg)pensioen recht hebben op een ontslagvergoeding (Kantonrechter Amsterdam, 30 januari 2008, JAR 2008/44).

 

Beeld Wat kost ontslag gepensioneerde medewerkers?

De werknemer, 67 jaar oud, was sinds 1970 werkzaam als verkoopadviseur bij zijn werkgever. Vanaf zijn 60e maakte hij gebruik van een vroegpensioenregeling. Daarnaast werkte hij nog drie dagen per week. In november 2007 deelt de werkgever hem mee dat hij de werknemer wegens tegenvallende verkoopresultaten wil vervangen en dient een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in. De werknemer stapt naar de rechter.

 

Ontslagvergoeding

De eerste vraag die de kantonrechter moet beantwoorden, is of de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden. Die vraag wordt positief beantwoord omdat de werknemer na dit voorval niet meer voor de werkgever wil werken. De tweede vraag is of de werknemer recht heeft op een ontslagvergoeding. Volgens de rechter bestond er geen rechtsgeldige grond voor de beëindiging omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat de werknemer niet goed functioneerde. Door beëindiging van de arbeidsovereenkomst aan te vragen heeft hij niet als goed werkgever gehandeld. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt enkel gebaseerd op het salaris dat de werknemer verdiende sinds zijn vroegpensioen. Vanwege de handelswijze van de werkgever stelt de kantonrechter de correctiefactor op 1,5.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.