Logo
  • Nieuws
  • 11 juni 2008
  • Arzu Kokeng

Wachttijd is wel/geen arbeidstijd?

De Europese ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben 10 juni een akkoord bereikt over de arbeidstijdenrichtlijn. De arbeidstijdenrichtlijn regelt dat de wachttijd niet meetelt voor de totale arbeidstijd en is een reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie die bepaalde dat wachttijd ook arbeidstijd is.

Beeld Wachttijd is wel/geen arbeidstijd?

In cao's kunnen werkgevers en werknemers afspreken dat de wachttijd toch meetelt als werktijd. De arbeidstijdenrichtlijn is van belang voor ondermeer de gezondheidszorg.

 

Wanneer is wachttijd arbeidstijd?

Het criterium of een wachtdienst (in de gezondheidszorg bijvoorbeeld) dient te worden aangemerkt als werktijd, of als rusttijd, ligt op de fysieke aanwezigheid van de werknemer op de werkplek. Bij een fysieke aanwezigheid heeft de werknemer immers in mindere mate de vrijheid zijn eigen tijd in te delen en dit, indien aangemerkt als rusttijd, conflicteert met de in Europees recht geldende opvattingen met betrekking tot rusttijd en arbeidstijd.

 

Een stap vooruit

De richtlijn gaat nu naar het Europees Parlement, dat wijzigingen kan aanbrengen. Daarna moeten de ministers opnieuw erover besluiten. Minister Donner noemt het akkoord een stap vooruit, die het perspectief biedt om verder te komen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.