Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2008
  • Jan Mathies
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Ontslag tijdens IVF-behandeling verboden?

Tijdens zwangerschap geldt een opzegverbod. Is iemand echter ook zwanger als tijdens de IVF-behandeling de eitjes weliswaar zijn bevrucht, maar nog niet terug zijn geplaatst? (Hof van Justitie, 26 februari 2008, nr. C-506/06, JAR 2008/93)

Beeld Ontslag tijdens IVF-behandeling verboden?

De arbeidsovereenkomst van een Oostenrijkse werkneemster wordt telefonisch opgezegd als ze een week thuis is vanwege een IVF-behandeling. Dezelfde dag nog stuurt de werkneemster een brief waarin ze aangeeft dat aan het eind van die week de bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. In haar ogen is al sprake van zwangerschap. De Oostenrijkse rechter legt de zaak voor aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap.

 

Discriminatie?

Het Hof meent dat de zwangerschap pas begint als de eicellen terug zijn geplaatst in de baarmoeder. Het stelt echter wel een andere vraag: is de werkneemster ontslagen omdat ze een IVF-behandeling ondergaat? In dat geval kan er sprake zijn van discriminatie op grond van geslacht. Het Hof geeft de zaak terug aan de rechter in Oostenrijk met de opdracht te onderzoeken of ze ontslagen is vanwege de IVF-behandeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.